En el moment de redacció d’aquest article a l’estat espanyol ja s’han denunciat més de 800.000 ciutadans per «saltar-se» el confinament. Un nombre molt voluminós, excepcional contrastant amb els altres països europeus. Habitualment ara discerniríem sobre si els nòrdics respecten més les normes, si els mediterranis són més «flexibles»…. Però el focus aquesta vegada el vull dirigir a qui imposa les multes, ja que ho fa amb una debilitat jurídica molt cridanera. Si l’administració finalment opta per tirar endavant aquestes 800.000 denúncies, es preveu un col·lapse majúscul als jutjats contenciosos administratius.
El motiu és ben senzill. El Real Decret 463/2020 de 14 de març que estableix l’estat d’alarma imposa restriccions de moviment a la ciutadania però no preveu un regim sancionador específic. El govern senzillament s’ha referit a una altra llei, la de seguretat ciutadana coneguda com a llei mordassa per imposar les sancions per infringir l’estat d’alarma. El Ministre Grande Marlaska assegurava que infringir l’estat d’alarma podia sancionar-se com a desobediència a l’autoritat, de forma administrativa pels casos lleus i de forma penal pels casos més greus.
Les primeres sentències penals que s’han difós per les xarxes per saltar-se el confinament de moment són absolutòries. I pel que fa a les sancions administratives, el que circula és un informe de l’advocacia general de l’estat afirmant que merament saltar-se el confinament no és desobeir ni resistir-se a un agent. Per imposar una sanció per desobediència a l’autoritat, caldrà a més de saltar-se el confinament, desobeir o menystenir a l’agent que en concret estigui actuant, que és el que realment sanciona la Llei de Seguretat ciutadana. Tot i així, l’advocacia general de l’estat s’esforça en oferir alternatives jurídiques per imposar finalment una sanció, però aquestes alternatives no convencen al ministre. De moment estem expectants amb el destí d’aquests 800.000 expedients, els quals poden convertir els recursos administratius en virals.
Si voleu més detall sobre aquests procediments administratius podeu consultar el següent enllaç: https://www.advocatgirona.cat/coronavirus-multes-per-saltar-se-el-confinament/