Ja fa temps que miro amb interès però amb cert recel, les iniciatives que crequen la intervenció dels ciutadans en la gestió de la cosa pública. I he de dir que que tot allò que impliqui la fiscalització permanent de qui gestiona els recursos em sembla bé.
Tanmateix, crec que se n’està fent u gra massa. No tant perquè es conculti molt a la gent, sinó per la manera com es fa i sobre els temes que es consulta. Per norma, se sotmet a consulta temes menors (celebració de festes i altres foteses) o bé assignacions de partides pressupostàries que són molt poc significatives respecte a pressupostos molt més grans.
Però encara no he vist cap consulta que afecti a temes més potents. A l’Alcalde de Palafrugell ni li passa pel cap consultar la gent del poble sobre la Platja del Golfet, ni al de platja d’aro sobre l’aparició de botigues franquícia, ni a l’alcaldessa de Pals sobre la revocació d’edificabilitat contemplada al nou poum, etc…
Així doncs, la opinió dels ciutadans és important per gestionar el dia a dia de les petites coses, però quan es tracta de coses estructurals, la governança pública es cenyeix (suposadament) a un programa electoral i s’encomana a “la confiança” que els ciutadans hi han diposita després de votar.
Insisteixo que em sembla més que bé consultar la ciutadania, però crec que falta anar un pas més enllà en l’atreviment a l’hora d’escollir temes. Com fan a Suïssa, sense anar més lluny. Al capdavall, si som prou grans per votar sobre les activitats de la festa major, no ho som menys quan es tracta de decidir sobre aspectes que comprometen més la nostra vida diària