11.9 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Sorea seguirà gestionant l’abastament d’aigua potable de la Bisbal

El Jutjat Contenciós Administratiu Núm 2 de Girona ha desestimat l’acte de nul·litat del conveni amb Sorea que el consistori bisbalenc havia aprovat per unanimitat l’any 2017

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

L’ acord de nul·litat del conveni amb Sorea invalidat ara pel Jutjat Contenciós Administratiu Núm 2 de Girona es va prendre el 26 de setembre de l’any 2017 quan el plenari de l’ajuntament de la Bisbal d’Empordà va decidir rescindir el contracte que prorrogava amb la mercantil Sorea la gestió de l’abastament d’aigua potable i el clavegueram de la ciutat fins l’any 2030.

La decisió va ser adoptada per unanimitat per tots els grup polítics amb representació a l’ajuntament i va anar precedida d’una altra en el mateix sentit de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. En ella es considerava nul·la la pròrroga del contracte per un període de 20 anys que havia estat signada l’any 2010 pel llavors alcalde Lluís Sais i que era continuadora d’altres pròrrogues anteriors per 10 anys prorrogables per períodes de 5 anys a petició d’una de les parts.

Sorea Bisbal
LLuis Sais

La mercantil Sorea, integrada en el grup Agbar i propietària de la multinacional francesa Suez va recórrer l’acord, i el Jutjat Contenciós Administratiu Núm 2 de Girona ha fallat al seu favor mitjançant la sentència núm. 67 de 10 de juny de 2020 notificada al consistori el 19 de juny. El text de la resolució judicial sosté que tal i com va al·legar la multinacional en el seu recurs, amb l’acord de nul·litat es van vulnerar tant la bona fe i equitat com el principi de confiança i la doctrina dels actes propis, així com els límits de les facultats de revisió de la Administració, entenent que Sorea havia complert íntegrament les seves obligacions. No aprecia doncs el vici de nul·litat que al·legava l’ajuntament i considera que la pròrroga del conveni porta causa de les anteriors dels anys 2000 i 2005 acordades en base a la del any 1993. La mateixa conclusió li mereixen al jutjat la concessió del servei de clavegueram, les obres de construcció de la ETAP de Fontanilles, la substitució de canonades, el soterrament dels serveis del Puig de Sant Ramon i el finançament i execució de les inversions en el casc antic de la Bisbal.

La resolució judicial argumenta que no ens trobem davant d’un acte administratiu ans d’un conveni, una figura jurídica en la que la administració no te la facultat de revisió d’ofici ja que el compliment dels contractes no pot quedar a l’arbitri d’una de les parts. Afegeix a més que el llarg temps transcorregut entre la celebració del conveni i la seva revisió d’ofici per la administració porta a la conclusió de que la acció de revisió vulnera la bona fe de les relacions contractuals entre les parts.

La sentència deixa doncs sense efecte l’acte de nul·litat del conveni que el consistori bisbalenc havia aprovat l’any 2017 i per tant, mentre una nova sentència o un acord entre les parts no certifiqui el contrari, Sorea continuarà sent adjudicatària del servei de gestió de l’abastament d’aigua potable i el clavegueram de la ciutat fins l’any 2030.

Davant la situació creada per la resolució judicial, fons properes a l’equip de govern municipal de la Bisbal han confirmat a Ràdio Capital que l’ajuntament interposarà recurs per tal de no renunciar a cap de les accions que legítimament els hi corresponguin en defensa dels interessos de la ciutat, si be la voluntat del consistori és negociar amb Sorea per tal d’intentar resoldre el conflicte fora de la via judicial.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies