14.2 C
Pals
Dijous, 19 desembre 2024
- Publicitat -

SOS Costa Brava denuncia que el projecte per ampliar els Jardins de Cap Roig no és legal

SOS Costa Brava, i quatre entitats més, han presentat un recurs al TSJC contra el pla especial urbanístic dels Jardins de Cap Roig de Palafrugell impulsat per l'Obra Social La Caixa

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

SOS Costa Brava i quatre entitats més (Salvem el Golfet, Naturalistes de Girona, Iaeden – Salvem l’Empordà i SOS Empordanet) han portat el projecte d’ampliació dels Jardins de Cap Roig als jutats. Ara, tal i com ha informat el Diari ARA, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit el recurs que han presentat contra aquest pla especial urbanístic impulsat per l’Obra Social La Caixa.

En declaracions al diari, l’advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, ha explicat que aquest pla “és il·legal” perquè “es volen construir tres nous edificis en una zona no urbanitzable, que té la màxima protecció ambiental, i vulnerant diverses normatives”. També acusen la Generalitat i els ajuntaments de Palafrugell i Mont-ras de donar “un tracte de favor i singular” a l’Obra Social La Caixa: “mentre el Govern està redactant un pla director urbanístic per protegir el litoral, permet a La Caixa construir un centre de convencions en sòl no urbanitzable, incomplint el BCIN que protegeix el castell i perjudicant tot l’espai natural que també està protegit”, va afegir.

Els familiars i un hereu del matrimoni Woevodsky (constructors del castell i del jardi botànic) s’han mostrat d’acord amb la denúncia presentada per les entitats perquè consideren que s’incompleixen les condicions de donació, on s’expressa que no es poden fer noves edificacions fora d’una zona determinada. També en declaracions al diari, han afirmat que “fa 14 anys que estem lluitant perquè es compleixi la voluntat del matrimoni, i aquest pla no era el que van deixar per escrit els propietaris abans de morir”, ha criticat Antonio Martín, que va treballar de majordom pel matrimoni Woevodsky i és l’hereu universal i l’encarregat que es compleixi el seu testament i la seva voluntat. El matrimoni va cedir de franc, el 10 de novembre del 1969, aquest espai amb la condició de “conservar i perpetuar el conjunt artístic ornamental”.

El que preveu aquest pla especial és la construcció de tres edificis nous: un de dues plantes que substituirà els hivernacles que hi ha actualment, amb més de 600m2 de sostre; un edifici a l’antiga pedrera de 550 m2 de sostre i un auditori adossat al castell, que tindria una capacitat per a 200 persones i amb 525 m2 de sostre.

L’advocat de SOS Costa Brava ha reiterat que aquest pla incompleix normatives ambientals i naturals. “La llei marca que només es poden fer noves edificacions en zones no urbanitzables si són les mínimes i imprescindibles, i sempre que no ampliïn més d’un 20% les construccions existents. I no es compleix cap dels tres condicionants”, ha explicat Ribot. I és que es tracta d’una zona protegia per l’EIN Castell Cap Roig, per la Xarxa Natura 2000, declarat ZEPA i LIC. També ha recordat que el Castell es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Nacional i que, per tant, no es pot construir cap edifici annexe adossat.

Ara, el TSJC ha admès a tràmit el recurs contenciós presentat per les entitats que denuncien que aquest projecte que es vol tirar endavant és “il·legal ambientalment, urbanísticament, culturalment i èticament”. També demanen que es compleixin les condicions de la cessió i que es creï un patronat que protegeixi l’espai.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Calonge inicia les obres de la nova plaça per a la cultura al centre històric del municipi

Es tracta d’una de les actuacions urbanístiques més rellevants dels darrers anys al nucli antic de Calonge, un enclavament que farà de nexe entre la recentment reformada sala polivalent del Cercle Calongí i la Sala Fontova, i que s’utilitzarà com a espai cultural a l’aire lliure.

Altres notícies