SOS Costa Brava ha presentat aquest dissabte a Calella de Palafrugell la nova campanya ‘Construir és destruir’. En aquest acte, que s’ha fet al passeig de Canadell, l’entitat ha denunciat l’estat de d’amenaça en el qual es troba el litoral gironí per “l’allau d’aprovacions de plans i projectes que afecten zones forestals i d’interès paisatgístic a primera línia de mar”. En l’acte, on s’ha ridiculitzat l’especulació urbanística amb una representació teatral, hi ha hagut una cinquantena d’assistents que han demanat l’aturada de les noves urbanitzacions i la modificació dels plans urbanístics municipals que les permeten.
Durant l’acció de protesta, una cinquantena d’assistents ha demanat l’aturada de les noves urbanitzacions i la modificació dels plans urbanístics municipals que les permeten. La protesta ha inclòs una representació teatral en què membres de SOS Costa Brava, disfressats d’empresaris i constructors, han simulat la construcció d’un mur mentre altres membres interrompien l’obra amb pancartes ecologistes, simbolitzant la lluita diària contra l’especulació urbanística.
La presidenta de SOS Costa Brava, Irene Gisbert, ha destacat la importància de conscienciar la població sobre els riscos urbanístics i ha animat a sumar-se a l’oposició: “Cal que tothom prengui consciència de la situació i que el coneixement dels riscos i perills urbanístics sigui públic i generalitzat”.
La campanya ‘Construir és destruir’, llançada en plena temporada turística, busca visualitzar la progressiva pèrdua del paisatge natural. Des de Calella de Palafrugell, SOS Costa Brava ha criticat el nou equip de govern de l’Ajuntament de Palafrugell per aprovar projectes urbanístics a zones com la muntanya de Sant Sebastià de Llafranc, la muntanya d’Aigua Xelida a Tamariu i els Jardins de Rubió i Tudurí a Calella de Palafrugell.
En concret, han assenyalat que en els darrers dos mesos, l’Ajuntament de Palafrugell ha aprovat inicialment tres projectes urbanístics: vuit habitatges a la Muntanya de Sant Sebastià de Llafranc, dos edificis plurifamiliars amb 22 habitatges als terrenys de Calella de Palafrugell, i un hotel amb quatre blocs al puig de la Trona a Tamariu. També han denunciat que el planejament vigent posa en risc d’urbanització la pineda del Canadell, on es poden construir 50 habitatges si no es modifica el POUM, i la Riera del Mas del Llor a Tamariu, que també és edificable.
A més de Palafrugell, SOS Costa Brava ha destacat altres zones en perill, com el bosc Major i Mas Gispert a Begur, amb la previsió de construir-hi 50 i 10 habitatges respectivament; l’ampliació de la Marina de Port d’Aro a Platja d’Aro amb 272 amarradors, 340 apartaments i un hotel; Es Calders i s’Oliguera a Cadaqués, i la pineda de la Platja de la Farella a Llançà. També han mencionat la pineda de Rodors i els aiguamolls dels Jonquers a la platja de Pals, amb la previsió de construir-hi prop de 700 habitatges i dos complexos hotelers, i l’espai marí del Golf de Roses, amenaçat per la instal·lació d’un macroparc eòlic marí que afectaria 250 quilòmetres quadrats d’una de les àrees de major valor natural del Mediterrani occidental.
Eduard de Ribot, advocat de la federació, ha subratllat que “construir la Costa Brava és destruir-la”, i ha insistit en la necessitat de canviar els planejaments urbanístics per preservar els espais naturals. La campanya també vol recordar indrets ja destruïts a la Costa Brava, com els Jardins de Sa Riera Living a Begur, amb la construcció de 52 apartaments que han comportat desforestar tres hectàrees de bosc; la urbanització i edificació de la Pedrera de s’Antiga a Begur, que ha desfigurat la muntanya i el paisatge de primera línia del litoral a l’est de Sa Riera; l’edificació de dos blocs de 48 apartaments a la Pineda d’en Gori a Palamós; la urbanització de la pineda del càmping de la Fosca, amb afectació a una hectàrea i la previsió de construcció de dotze xalets i dos blocs d’apartaments; o les obres a Punta Brava de Sant Feliu de Guíxols.
La representació teatral ha acabat amb la col·locació d’una pancarta amb el titular de la campanya, ‘Construir és destruir’, al passeig del Canadell. Aquesta instal·lació efímera, a tall de tanca publicitària, es situarà de forma itinerant en zones en conflicte per visualitzar la progressiva pèrdua del paisatge que emmarca.