Divuit entitats ecologistes i conservacionistes han signat un manifest conjunt que les agrupa oficialment sota el nom SOS Costa Brava. Al manifest presentat avui denuncien la sobre explotació que està patint el territori des de fa molts anys i en responsabilitzen les diferents administracions que “no han fet res per frenar-la”.
Parteixen d’un primer mapa on hi han localitzat els 21 casos urbanístics més “flagrants” entre els que en destaquen 7, quatre dels quals (POUM de Pals, Pineda d’en Gori a Palamós, Jardins de Cap Roig a Palafrugell i Aiguafreda a Begur) al Baix Empordà. Tanmateix, el portaveu de la plataforma, Sergi Nuss, ha assegurat que “hi ha molts més projectes que estaven enterrats” i que l’administració permet que “tornin a a aflorar”. Nuss els ha titllat d'”urbanisme zombie”.
A més del manifest d’adhesió, han signat fins a 12 punts que detallen les claus de la seva acció reivindicativa i que insten a persones, entitats i administracions a actuar a diferents nivells.
Però a més de denunciar “l’abús d’edificacions i infraestructures”, SOS Costa Brava assegura que “passarà a l’acció” i lluitarà judicialment contra tots aquells projectes que estiguin aprovats però no executats, per tal d’aturar-los. Per això demanen a la ciutadania que s’impliqui en la denuncia de tots aquells casos que coneguin, s’adhereixi al manifest o a les diferents entitats i demanen aportacions econòmiques que els ajudin a obtenir 20.000€ que necessiten per afrontar els diferents processos judicials.
El Baix Empordà, un dels indrets més afectats
No és casual que la iniciativa s’hagi presentat a Pals. Diuen que és el lloc de tota la Costa Brava on més perill hi ha, a tenor dels més de 1.000 habitatges que el POUM permet construir a diferents zones de la Platja. Però SOS Costa Brava també ha posat el crit el cel en el projecte d’urbanització de la cala d’Aiguafreda a Begur, que contempla la construcció de “230 cases i 3 hotels” (l’Ajuntament ha desmentit reiteradament aquestes xifres), la urbanització prevista a la Pineda d’En Gori de Palamós (contra la que asseguren que actuaran) o l’edificació de 4 nous espais als jardins de Cap Roig, contra la que Salvem el Golfet ja hi ha plantat batalla. En aquest sentit, han alertat que sota el paraigua “cultural”, es duen a terme projectes urbanístics que posen en risc el territori.