La federació SOS Costa Brava ha fet una crida a la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments de la Costa Brava per revisar els plans urbanístics en zones de risc d’inundació amb l’objectiu d’evitar noves construccions en àrees vulnerables. Segons l’entitat, és imprescindible modificar amb urgència els plans actuals per garantir que espais com els marges de rius, rieres, torrents, zones de desembocadura i fronts litorals es preservin de l’activitat urbanística, ja que qualsevol intervenció especulativa pot agreujar els riscos de catastròfiques inundacions.
Aquest comunicat arriba després de la recent DANA a València, un episodi que ha posat de manifest, amb greus conseqüències, el perill de construir en espais naturals exposats. SOS Costa Brava expressa la seva solidaritat amb les persones afectades, però remarca que aquest tipus de tragèdies són evitables si es limita la pressió urbanística en zones naturals, especialment aquelles amb risc d’inundació. “No es tracta de casos aïllats o inevitables, sinó d’un resultat directe de la falta de previsió en la planificació urbanística i territorial, que no ha tingut en compte els riscos climàtics cada vegada més intensos”, declara l’entitat.
SOS Costa Brava denuncia que diversos projectes urbanístics continuen posant en perill el litoral de Girona, ja que ocupen zones inundables o interrompen els cursos d’aigua naturals. La federació subratlla la importància de mantenir les ribes, les rieres i els sòls forestals intactes, ja que el desboscament per facilitar la urbanització deixa els terrenys desprotegits davant la intensificació de les pluges. Això fa que el sòl no pugui absorbir l’aigua de manera natural, augmentant el risc d’erosió i d’inundacions catastròfiques.
Entre els casos més preocupants, SOS Costa Brava destaca l’ampliació de la Marina Port d’Aro, un projecte de Castell-Platja d’Aro que preveu 350 habitatges, un hotel i nous amarratges. Aquest desenvolupament afecta una pineda de 13 hectàrees i una zona de dunes a la desembocadura del riu Ridaura, la qual, segons informes de l’Agència Catalana de l’Aigua, és una zona inundable. “Aquesta obra no només destrueix un dels últims trams de litoral natural amb dunes a Platja d’Aro, sinó que, a més, posa en risc la seguretat de les persones en cas d’avinguda d’aigua”, denuncia l’organització.
A més de Platja d’Aro, SOS Costa Brava esmenta altres zones de la Costa Brava on els plans urbanístics vigents preveuen nous desenvolupaments en espais d’alt risc d’inundació, com la riera de Tossa de Mar, la riera del Mas Llor a Tamariu, i la riera de Portlligat a Cadaqués, entre d’altres. L’entitat demana a les administracions que revisin totes aquestes àrees i suspenguin els projectes que amenacin el medi ambient o suposin un perill per a la població.
Finalment, la federació urgeix a les autoritats a restablir les mesures de protecció que limitaven la construcció en zones inundables, eliminades en reformes anteriors de la Llei d’Urbanisme de Catalunya. Segons SOS Costa Brava, recuperar aquestes restriccions és imprescindible en el context actual de crisi climàtica, on episodis de pluges torrencials són cada vegada més habituals i poden tenir efectes devastadors en zones mal planificades.