Objectiu de la UE: acabar amb la obscolescència programada
El proper objectiu d’Europa per al mercat de l’electrònica de consum és acabar amb l’obsolescència programada. El Parlament Europeu ha demanat a la Comissió que treballi al costat de les diferents marques d’electrònica i informàtica per assegurar que els consumidors europeus puguin reparar els seus dispositius de forma senzilla en qualsevol proveïdor i no només en els escollits per les diferents empreses.
Tot i que de moment es tracta només d’una petició per explorar la situació del mercat, aquesta nova estratègia podria tenir conseqüències importants. Entre les recomanacions del parlament figuren, per exemple, exigir als fabricants que permetin extreure i canviar de forma senzilla les bateries dels productes d’electrònica, la creació d’una etiqueta europea que identifiqui productes de fàcil reparació o ampliar els períodes de garantia si els productes passen més d’un mes al taller.
Atac hacker a un central nuclear nord-americana
L’FBI i el Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units han detectat bretxes en la seguretat informàtica a les centrals nuclears d’Estats Units que els ciberdelinqüents han aprofitat per penetrar en els sistemes informàtics de les empreses operadores d’aquestes infraestructures crítiques.
Segons ha informat el New York Times, els pirates informàtics porten accedint a les computadores de les centrals des del passat mes de maig. Una activitat delictiva que les autoritats nord-americanes van començar a detectar la setmana passada en els ordinadors de la Wolf Creek Nuclear Operating Corporation, que gestiona una planta nuclear a la localitat de Burlington, a l’estat de Kansas.
Un cop detectada la fuita de seguretat per consultors en seguretat, l’assumpte va caure en mans de l’FBI i el Departament de Seguretat Nacional dels EUA que han elaborat un informe al qual ha tingut accés el rotatiu novaiorquès.
L’amenaça ha donat lloc a l’activació d’una alerta de seguretat ambar, la segona més alta en els Estats Units, amb una investigació en curs ja que l’informe dels organismes de seguretat nord-americans no precisa si l’accés als sistemes informàtics de la planta nuclear responen a una operació d’espionatge industrial o si, per contra, es tracta d’un intent de sabotatge.
L’últim atac global no buscava diners, sinó destruir informació
L’últim atac amb ransomware que ha posat contra les cordes a més de 2.000 equips en organitzacions de tot el món va ser programat amb la intenció de fer el major dany possible als equips infectats, no per aconseguir un rescat per la informació segrestada. Es tracta d’un gir poc habitual en els virus de tipus ransomware, que infecten i segresten informació per aconseguir diners a canvi de tornar el control de l’equip.
En el cas del NotPetya, com s’ha denominat a la infecció després de l’últim ciberatac, les sofisticades tècniques que es van utilitzar per colar-se als equips venien acompanyades d’una infraestructura molt amateur per rebre els pagaments que s’exigien.
Diversos investigadors apunten que això últim és una cosa intencional per tal que la informació segrestada no pogués recuperar-se. És el que apunten desde Kaspersky, l’empresa de seguretat del famós antivirus així com altres experts.
Un altaveu intel·ligent avisa la policia després d’una baralla domèstica
Una trucada a principis de la passada setmana al número d’emergències de les autoritats de l’estat nord-americà de Nou Mèxic va servir per frenar un altercat domèstic que podria haver acabat en tragèdia. La trucada no la va realitzar la víctima ni un familiar proper sinó un altaveu intel·ligent instal·lat en el domicili que va reaccionar en sentir l’atacant, Eduardo Barros, durant la baralla amb la seva nòvia.
En un moment de la discussió, Barros va apuntar la seva nòvia, en presència de la seva filla, amb una pistola i li va preguntar “Trucaràs al xèrif?”. L’altaveu va interpretar la comanda com “Truca al xèrif” i va marcar el número d’emergències corresponent.
Els operaris a l’altre costat de la línia van escoltar la resta de la discussió i van alertar la policia, que va acudir al domicili i va aconseguir alliberar la víctima i la seva filla i aturar l’agressor després d’una intensa negociació.
La UE estudia tornar a multar a Google
Després imposar una multa rècord el passat 27 de juny, la Unió Europea està estudiant tornar a condemnar a Alphabet, la matriu de Google, per competència deslleial. Aquest cop l’objecte de la sanció no seria el seu cercador, sinó Android, el sistema operatiu de la companyia per a mòbils, tablets i altres dispositius.
Els organismes reguladors encarregats d’estudiar si Google trenca la normativa de competència de la Unió Europea han convocat un grup d’experts en la matèria per avaluar si és el cas de la companyia, segons informa Reuters, citant dues persones relacionades amb l’assumpte.
Segons les conclusions de la Comissió en aquest cas, que Google obligui a fabricants de telèfons a instal·lar la cerca de Google i el navegador Google Chrome en els seus dispositius com a condició sine qua non per tenir accés a la resta d’aplicacions de la companyia violaria la normativa de la Unió contra la competència deslleial, ja que perjudica els esmentats fabricants. També es plantegen acusar la companyia de pagar a les marques per instal·lar en exclusiva el seu cercador.
L’iPhone 8 podria costar més de 1.000 euros
Fins que vegi la llum a la tardor, la cascada de rumors sobre l’iPhone 8 sembla inevitable. Ara li ha tocat el torn als colors i al preu. D’acord a dos ‘tuits’ de Benjamin Geskin, especialista en filtracions sobre tecnologia i mòbils, quatre seran les opcions per als usuaris del futur iPhone 8, incloent una d’efecte mirall, en un intent d’animar encara més les vendes del seu producte estrella .
D’altra banda, el popular blocaire John Gruber ha assegurat a la cadena CNBC que l’iPhone 8 podria costar 1.200 dòlars (uns 1.050 euros), per sobre dels 1.000 dòlars dels que s’ha parlat en els últims mesos i gairebé el doble del preu del model anterior.