11.6 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Teia Puigvert: “Ja hem detectat cries de tortugues nascudes en el medi natural, però cal mantenir el riu net”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Teia Puigvert: "Ja hem detectat cries de tortugues nascudes en el medi natural, però cal mantenir el riu net"
Loading
/

El Consorci del Ter ha alliberat deu exemplars de tortuga d’estany a l’espai protegit de la xarxa Natura 2000, a les “Riberes del Baix Ter”. Aquestes reintroduccions, iniciades el 2015 amb el projecte LIFE Potamo Fauna, han permès alliberar més de 220 tortugues en diferents zones del Baix Ter amb la voluntat de preservar l’espècie. I per parlar-nos-en una mica més ens visita la directora del Consorci del Ter, Teia Puigvert.

Teia Puigvert destaca que aquesta acció no s’entén sense la col·laboració entre les diverses entitats. Una part clau de l’èxit d’aquest programa rau en la col·laboració amb el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, situat a Garriguella. Aquest centre va començar un programa de cria en captivitat de tortugues d’estany el 1992, després de capturar els últims exemplars que quedaven al Baix Ter. Les tortugues es crien fins a assolir una mida que en permeti la supervivència en llibertat, moment en què són alliberades en espais naturals seleccionats per la seva adequació a les necessitats de l’espècie.

El projecte té una especial rellevància per la preservació de la biodiversitat en els espais fluvials, que segons l’informe “Estat de la Natura a Catalunya 2020”, són els ecosistemes que han perdut més diversitat biològica. Els anys setanta i vuitanta, marcats per una contaminació intensa i la manca de polítiques de sanejament d’aigües, van afectar greument el riu Ter. Avui, la reintroducció de les tortugues forma part de l’esforç per restablir l’equilibri natural, contribuint a augmentar la presència d’espècies autòctones i evitar-ne l’extinció.

Teia Puigvert explica que en el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera fa una feina molt “complicada”, ja que reprodueixen i fan créixer aquests exemplars de tortugues per poder-les alliberar en aquests espais del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i en altres espais de la riba del Ter. Aquesta feina ha fet que en diverses poblacions alliberades al medi natural hi hagi cries de tortugues nascudes en llibertat. Teia Puigvert admet, però, que encara hi ha molta feina a fer.

A més de l’alliberament de tortugues, el Consorci del Ter ha organitzat una jornada de neteja fluvial el cap de setmana del 9 i 10 de novembre per ajudar a mantenir l’entorn net i adequat per a les espècies reintroduïdes. Aquesta jornada compta amb la participació de diversos municipis del Baix Ter, com Sant Julià de Ramis, Torroella de Montgrí, Canet d’Adri i molts altres. La iniciativa, emmarcada dins el projecte europeu Let’s Clean Europe, busca sensibilitzar la població sobre la importància de mantenir nets els espais naturals.

Segons el Consorci, la participació ciutadana és clau per millorar l’estat de conservació del medi natural, ja que les deixalles acumulades al riu poden causar problemes a la flora i la fauna locals. Teia Puigvert admet que tot i que cada cop hi ha més consciència a l’hora de mantenir nets aquests espais naturals, hi ha persones que no són conscients que cal recollir aquests residus quan anem als espais naturals.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios