8.1 C
Pals
Dimecres, 8 gener 2025
- Publicitat -

Testegen amb un robot marí la digitalització de les dades recollides de la infraestructura del port de l’Estartit

Aquesta tecnologia permetrà recollir dades marines en temps real per millorar l'operativitat i optimitzar els recursos, amb la finalitat d'augmentar la seguretat i eficiència dels ports catalans

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El port de l’Estartit és l’escenari d’una prova pilot que té com a objectiu transformar la gestió portuària mitjançant la digitalització i l’automatització de la recollida de dades. Aquest projecte, promogut pel departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica a través de Ports de la Generalitat, s’està duent a terme en col·laboració amb el departament de Presidència, mitjançant el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

La prova pilot inclou l’ús de robots aquàtics i submarins equipats amb tecnologia d’avantguarda per a la recollida i anàlisi de dades marines. Aquests robots tenen la capacitat de crear una còpia digital del port, anomenada bessó digital, que permetrà una visió detallada i en temps real de les condicions de l’entorn marí i la infraestructura submergida. Els robots poden realitzar tasques com batimetries en diferents profunditats, obtenir imatges de diferents resolucions i monitoritzar les afectacions dels temporals i de les zones afectades per l’acumulació de sorres a l’accés marítim.

Aquesta tecnologia permetrà una millora en la gestió i supervisió de les instal·lacions, optimitzant els recursos disponibles i prioritzant els riscos. A través de l’anàlisi de dades en temps real, es podran identificar àrees amb problemes i implementar mesures correctives de manera més ràpida i precisa. Així, es milloraran els protocols de seguretat i l’operativitat dels ports.

El sistema de recollida de dades no només proporciona informació sobre l’estat actual de les instal·lacions, sinó que també permet accedir a àrees marítimes de difícil accés i zones allunyades, fet que facilitarà l’anticipació de possibles problemes i la presa de decisions informades a temps real. La tecnologia permet connectar les dades recollides a una aplicació web accessible, que facilitarà l’anàlisi instantània i la presa de decisions immediates per part dels responsables.

Aquesta prova pilot és part d’una iniciativa més gran per impulsar la transformació digital dels ports catalans, alineada amb els objectius del Pla de Ports Horitzó 2030. Aquest pla estratègic té com a objectiu modernitzar les infraestructures portuàries de la Generalitat mitjançant la incorporació de noves tecnologies que millorin l’eficiència, la seguretat i la sostenibilitat de les operacions portuàries.

Els resultats de la prova pilot no es coneixeran fins al mes de gener, però els responsables de l’estudi esperen que aquesta innovació aporti solucions eficients i sostenibles per als ports, amb un enfocament a llarg termini per millorar la gestió ambiental i operativa dels ports de Catalunya.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
00:33:34

El viatge de les paraules 3×03 – Residències artístiques a l’Empordà

L’art és una manera per la qual els humans expressem la nostra creativitat. El resultat pot ser molt divers...

Altres notícies