Des de Ràdio Capital vam voler celebrar el Dia Mundial de la Ràdio fent un repàs a la història i moments clau de la ja desapareguda Ràdio Liberty. Les restes d’aquella mítica ràdio avui ja són un Bé Cultural d’Interès Local i, per tant, no poden enderrocar-se. Per repassar la trajectòria d’aquest mitjà al Baix Empordà ens va visitar durant la programació especial del Dia Mundial de la Ràdio un dels treballadors de Ràdio Liberty, Toni Bernabé.
A Ràdio Liberty hi havia un centre emissor, és a dir, no es feien programes des de Pals. En aquest centre, explica Toni Bernabé, hi havia sis transmissors i les antenes que es veien des de fora. Els programes els havien de retransmetre cap a la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) per promoure l’alliberament dels països que hi havia darrere del Taló d’Acer. Així, en aquesta etapa de la guerra freda, la ràdio es va fer servir com un mitjà per fer propaganda. Aquests primers programes, als anys 60, arribaven amb cintes, ja que no hi havia ni internet ni satèl·lits.
Tot i que l’URSS es troba a una gran distància de Pals, els programes s’emetien des d’allà perquè l’URSS era un país on no deixaven entrar informació d’altres països. Per evitar la censura, s’havien d’emetre els programes en ona curta, i la distància perfecta per fer-ho és de 2.000 o 3.000 quilòmetres del lloc on es vol emetre. Casualment, la platja de Pals es trobava a uns 2.700 quilòmetres de l’URSS. A més, la platja de Pals era el lloc ideal per instal·lar Ràdio Liberty: no hi havia cases a prop, hi havia bosc i el mar afavoria la propagació de les ones.
El tancament de Ràdio Liberty
Toni Bernabé lamenta l’estat en el qual es troba Ràdio Liberty en l’actualitat. A més, afegeix que s’ha deixat perdre un dels símbols de la guerra freda al Baix Empordà. Cal recordar que les emissions van acabar de manera abrupta el 25 de maig del 2001. Toni Bernabé recorda que el material i tots els documents de la ràdio els van treure gairebé a cops de destral. Tots els documents amb informació confidencial i proves els van eliminar per sempre.
El relleu de les emissions el podria haver agafat Ràdio Nacional d’Espanya (RNE), ja que passava a ser el propietari de l’estació. Tot i això, no els va interessar (perquè tenia les seves pròpies estacions) i després de la marxa dels vigilants hi va haver persones que van entrar a robar objectes de valor de Ràdio Liberty.
Toni Bernabé va assabentar-se d’un dia per l’altre que Ràdio Liberty acabava les seves emissions. El personal sabia que es deixarien de fer emissions, el que no es pensaven era que fos tant de cop. Toni Bernabé va entrar a treballar com a tècnic de transmissors i va acabar ascendint, al cap de quatre anys, com a cap de torn.
Les emissions en l’actualitat
Amb la Guerra d’Ucraïna a Ràdio Capital ens vam preguntar si seria necessari el paper d’una ràdio com Ràdio Liberty en un conflicte on hi ha Rússia implicada. Toni Bernabé explica que Ràdio Liberty podria fer molt de servei en una zona com Ucraïna que ara mateix no té subministrament de llum, ja que les emissions que els poden arribar són a través de l’ona curta.
Moltes emissores d’Europa han activat les seves emissions d’ona curta per enviar informació a Ucraïna. Les emissions de Ràdio Liberty en l’actualitat podrien arribar tranquilament a través de l’ona curta fins a Ucraïna sense problema. Ja es feia abans, ja que Ucraïna era un país satèl·lit de l’URSS.
Una ràdio cap a la llibertat
Ràdio Liberty s’emetia a l’URSS i als seus països satèl·lit, tot i que des del govern comunista es volien interceptar les emissions. La versió oficial, tal com explica Toni Bernabé, era que es volia mostrar als habitants de l’URSS els avantatges de viure en un món capitalista. Però, la versió extraoficial és que Ràdio Liberty emetia missatges encriptats als espies i col·laboradors que volien derrocar el comunisme. No hi ha proves per concloure aquesta versió, però Toni Bernabé creu que aquesta versió té sentit.
Als inicis de Ràdio Liberty hi havia una plantilla aproximada de 250 treballadors. Toni Bernabé encara manté el contacte amb algunes persones que havien estat companys seus. La nostàlgia fa que Toni Bernabé visiti de tant en tant el que queda dempeus de Ràdio Liberty.