El poblat ibèric de Castell, a Palamós, ha reobert les seves portes al públic després d’estar tancat des de finals del 2019 a causa de diverses esllavissades provocades per temporals i altres fenòmens meteorològics. Els danys que van afectar les estructures arqueològiques i el risc per als visitants van motivar el tancament del jaciment durant quatre anys.
Durant aquest període, s’han dut a terme treballs de conservació i restauració de les estructures del poblat. També s’ha reexcavat un refugi de la Guerra Civil i s’ha cobert amb graves per protegir-lo. A més, s’ha instal·lat una malla antiesllavissades, ancorada al terreny amb cables d’acer galvanitzat, per evitar nous despreniments de roques.
Aquests treballs, finançats per la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, han permès reobrir la plataforma inferior del poblat coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni, que se celebren aquest cap de setmana, de l’11, 12 i 13 d’octubre.
En paral·lel, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Ajuntament de Palamós han treballat conjuntament per millorar l’accessibilitat del jaciment, especialment per a persones amb mobilitat reduïda, i s’ha iniciat la instal·lació de nova senyalització per facilitar la comprensió de l’espai arqueològic. El poblat ibèric de Castell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, té un alt valor històric. Les primeres evidències d’ocupació humana daten del segle VI aC i l’assentament va continuar evolucionant durant l’època romana fins al segle I dC.