L’Associació Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (GRETA) i la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) organitzen la tercera edició de la jornada ‘Les tècniques tradicionals en la construcció de l’arquitectura contemporània’. Tindrà lloc el dijous 5 d’octubre de 2023 de 9.30 a 19.30 hores al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.
En aquesta jornada, també dirigida per l’arquitecte Oriol Roselló, la temàtica se centrarà en la figura de l’artesà en l’arquitectura actual. A més, es comptarà amb les ponències de professionals com, entre d’altres, Alejandro García Hermida, doctor arquitecte i màster en Conservació i Restauració del Patrimoni Arquitectònic per la UPM; el mestre ‘chocero’ Antonio Gandano; Cristina Thió, fundadora de Chroma restauració del patrimoni arquitectònicÇ; i Núria Casadevall, especialista en revestiments i acabats d’estuc, esgrafiats i planxat al foc.
Les inscripcions per participar en aquesta nova edició estan obertes fins el 20 de setembre al portal web, on es pot consultar tota la informació relativa a l’edició en curs.
El paper de l’artesà en l’arquitectura actual
Sovint les tècniques tradicionals van lligades a la capacitació de l’artesà executor. A diferència de l’estructura laboral fins ara vigent, l’artesà està capacitat per compartir autoria i responsabilitat amb els tècnics responsables. Tot i que l’encaix dels artesans en obres actuals és complexa, existeix una demanda creixent. Per aquest motiu, enguany la jornada està dedicada a la figura de l’artesà com a peça clau en l’actualització de coneixements ancestrals en l’arquitectura.
Qualsevol arquitecte s’ha de sentir interpel·lat, en l’actual escenari de crisi climàtica, i els criteris sostenibilistes formen part crucial de la disciplina de l’arquitectura. De les moltes estratègies, la de recuperar virtuts del coneixement tradicional, s’ha posicionat com una alternativa creïble a la persistent sofisticació tecnològica. De fet, els materials preindustrials s’han rebatejat com a materials descarbonitzats, ja que representen el màxim paradigma de baixes emissions.
Una cita biennal amb l’arquitectura tradicional
El 2019, l’Associació Greta i la Demarcació de Girona del COAC van promoure la primera edició de la jornada amb la voluntat de consciènciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre les tècniques tradicionals com a eina complementària de les contemporànies per a un canvi de paradigma més sostenible i just. Així, el primer any es va basar en l’ús dels materials preindustrials en projectes contemporanis, en la qual hi van assistir més de 80 professionals del món de l’arquitectura i la construcció.
Dos anys més tard, el Teatre de Banyoles va acollir la segona edició centrada en la qüestió de la forma i quin llenguatge correspon a les tècniques tradicionals actuals, amb una participació de més de 100 professionals.