L’Ajuntament de Torroella ha acabat la segona fase del projecte de rehabilitació de l’església romànica de Santa Maria del Palau. De fet, a hores d’ara ja ha planificat la tercera fase, que es desenvoluparà durant el 2019. Durant aquesta fase els treballs s’han centrat en reparar en la coberta de la nau principal i en els murs, l’estructura dels quals es troba en un estat molt avançat de degradació.
A la coberta s’hi han col·locat teules de recuperació i teula envellida a la part de canal. També s’ha reconstruït el mur capcer segons els vestigis apareguts a la primera fase de l’obra, desenvolupada la tardor de 2017.
La reconstrucció s’ha fet amb pedra de la zona per deixar rematada aquesta façana de l’edifici. Així mateix, s’ha donat un millor acabament a les seccions dels murs, que han estat reconstruïts parcialment per donar més coherència visual a les restes del conjunt. També s’ha portat a terme el remat dels ràfecs laterals de la nau seguint la tipologia de teula en voladiu sobre peça de pedra calissa.
La part d’obra va estar precedida, aquest estiu, per treballs arqueològics de desenrunament parcial de l’interior de l’església amb l’objectiu de facilitar el treball en el seu interior. La intervenció va concloure amb la redacció d’un informe de comprovació de les hipòtesis de la cronologia històrica.
Com en la primera fase de l’obra, l’actuació està cofinançada per la Diputació de Girona amb una partida de 15.000 euros, i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb els 10.000 euros restants.
La regidora de Cultura, Anna Maria Mercader, es mostra molt satisfeta del desenvolupament dels treballs i assegura que poc a poc es va recuperant un element patrimonial que es trobava en un avançat estat de degradació i es podria haver enrunat i perdut definitivament si no s’hi hagués actuat.