10.3 C
Pals
Dimecres, 4 desembre 2024
- Publicitat -

Torroella impulsa una campanya per fomentar la recollida d’oli domèstic usat

És un dels residus més contaminants, però alhora un dels que té menys recollida selectiva

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Ajuntament inicia avui una campanya de sensibilització ciutadana per fomentar la recollida selectiva de l’oli de cuina usat a totes les llars del municipi. Es tracta d’un residu altament contaminant si es llança a l’aigüera, però en canvi, és fàcilment valoritzable si es tracta adequadament, ja que es pot transformar en biodièsel.

La campanya, impulsada des de l’Àrea de Serveis Municipals de Medi Ambient, s’articularà al voltant de l’eslògan «Ara li toca a l’oli: a l’aigüera, ni un gota d’oli» i tindrà una durada d’un any. El tret de sortida s’ha donat aquest matí al mercat de Torroella de Montgrí, on s’ha instal·lat un punt informatiu, a la plaça Pere Rigau, que estarà operatiu durant dos mesos. Dijous, el punt es muntarà al mercat de l’Estartit, a la plaça de l’Església. A part d’oferir informació sobre la campanya, també es lliurà a les persones que ho demanin, un embut per facilitar el traspàs de l´oli des de la paella fins l´ampolla de plàstic o brick.

Marc Calvet, regidor de Gestió de Residus, ha explicat: « Apropem el servei de recollida d’oli de cuina a la ciutadania amb punts propers de recollida i servei porta a porta, en la mateixa línia que vam fer amb les minideixalleries. En aquest sentit, demanem un petit esforç als veïns i veïnes del municipi per millorar el reciclatge i posem tots els mitjans per tal de facilitar-los aquesta tasca.»

Molt contaminat i poc reciclat

La mitjana catalana d’utilització d’oli vegetal se situa entre els 2 i 4 litres per persona i any. A Torroella de Montgrí, però, el 2021, només es van reciclar 2,25 tones, un 8,31 % del total susceptible de ser reciclat si es fes a través d’un servei de recollida selectiva adequat.

Llançar l’oli a l’aigüera comporta un greu impacte natural sobre l´entorn i fa que la depuració de les aigües sigui molt costosa.  A més, si no es fa una depuració total de l’oli, al tornar al medi ambient, aquest contamina els rius, el mar i els aqüífers, interferint en la vida natural i degradant l’entorn. L’oli també ocasiona problemes en les canonades obstruint-les i generant males olors.

Paral·lelament a la campanya de sensibilització, des de l’Ajuntament s’activarà un nou dispositiu per facilitar-ne la recollida al major numero de persones i col·lectius del municipi.

Recollida d’oli a domicili

La ciutadania comptarà amb un servei a porta del seu domicili. Cada dilluns primer de mes i prèviament hagi sol·licitat el servei, li podran recollir el residu, sempre en ampolles de plàstic o brick (mai utilitzar vidre). Aquest servei es podrà sol·licitar a través de l´APP ciutadana de l’Ajuntament o bé trucant a un telèfon gratuït. També es crearan dos punts de recollida als mercats setmanals, dilluns, a Torroella de Montgrí a la plaça Pere Rigau, i dijous a l´Estartit a la plaça de l’Església, en horari de mercat municipal.

La deixalleria, continuarà essent un punt de recollida habitual. L´entrada a la deixalleria està regulada amb targeta d´usuari.

Recollida per grans generadors

Els comerços, grans generadors de residus del sector HORECA (hotels, restaurants i càterings) tindran el mateix servei que la ciutadania, amb una recollida a porta de l´establiment cada dilluns primer de mes i prèviament hagi sol·licitat el servei. També el poden portar a la deixalleria amb la targeta d´accés gratuït per a comerços.

Els centres educatius i les escoles que participen a la campanya seran també punts de recollida d´oli per a les famílies del col·lectiu escolar.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

2×05 – Ui, si aixequés el cap en Juli Garreta o en Ralph Elmann

L’Empordà al pentagrama, i la sardana com l’essència musical del país. Virgili convoca el gran sardanista Juli Garreta per parlar del ball (nacional) empordanès, i vol passejar amb ell per Sant Feliu de Guíxols. Per un error de càlcul, el convocarà, també, de bracet amb Ralph Elman, músic jueu enterrat a la Bisbal d’Empordà que havia tocat amb els Beatles. Tots dos músics analitzaran el poder tel·lúric de la Sardana, que, miracle, s’acabarà sumant a la conversa com un personatge més i hi dirà la seva. I confrontaran els ritmes ballables, des d’una entesa sideral, amb les noves tendències que els explicarà una dj jove de la discoteca més important de Sant Feliu.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -