11.9 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

L’Ajuntament de Torroella i l’EMD de l’Estartit portaran a la fiscalia la gestió de l’expresident de l’EMD

Una auditoria ha detectat "factures inexistents" i un possible "increment salarial encobert" que acaba ascendint a un forat de més de 300.000 euros

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 5 minuts
- Publicitat -spot_img

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’EMD de l’Estartit portaran a la Fiscalia la gestió de l’expresident de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) després que l’auditoria externa, encarregada a Alca Serviaudit, hagi detectat un forat comptable de més de 300.000 euros. A part de portar-ho davant la fiscalia, la Comissió Bilateral Ajuntament – EMD vol portar-ho al Tribunal de Comptes, a la Sindicatura de Comptes i, també, al Ministeri d’Hisenda.

L’informe ha analitzat el període en què l’expresident, Francesc Ferrer, va presidir aquesta entitat i s’hi han detectat “irregularitats greus”. Per començar, ni el 2021 ni el 2022 “es van complir les obligacions de transmissió d’informació al Ministeri d’Hisenda”. “No es va comunicar ni el cost efectiu dels serveis; ni les línies fonamentals del pressupost; ni els períodes mitjans de pagament de les factures”, apunten en el comunicat.

L’auditoria feta per Alca Serviaudit ha detectat que durant l’exercici del 2021 es van comptabilitzar reconeixements d’obligacions, de quatre factures que van quedar pendents de pagar per un import de 323.237,16 euros, les quals han resultat inexistents segons els mateixos proveïdors. També han detectat que durant els anys 2021 i 2022 l’EMD va comptabilitzar diversos reconeixements de drets per suposats deutes de l’Ajuntament de Torroella per un import de 534.724,65 euros, “que no tenien cap suport de resolució administrativa”.

Aquesta anàlisi feta a la gestió de l’entitat, apunten des d’aquesta comissió, també ha posat en evidència que entre el 2022 i el 2023 hi va haver un increment en la nòmina de la presidència de l’EMD sense que aquest augment fos aprovat en Junta de Veïns. “A més, es va fixar una quantitat de 100 euros mensuals en dietes fixes sense aportar cap documentació, fet que es contradiu amb el mateix concepte”, apunten en el comunicat. L’auditoria conclou “que aquest fet sembla un increment salarial encobert”.

Dèficit en l’EMD

Des de l’auditoria apunten que aquestes pràctiques “han provocat una alteració del resultat dels principals indicadors de solvència financera de l’EMD”. Entre ells, en l’exercici del 2022, el resultat pressupostari que havia resultat positiu teòricament de 86.849,84 euros a la pràctica té un resultat negatiu de 237.704,66 euros. A l’exercici del 2023 van quedar 259.517 euros de factures pendents de pagament perquè no hi havia consignació pressupostària

El mateix passa amb les dades d’estabilitat pressupostària que suposadament donaven un resultat positiu de 21.929,84 euros quan en realitat la xifra era negativa i suposava un resultat de -302.624,66 euros. Per això, apunten des de l’EMD de l’Estartit, es veuen abocats a un Pla de sanejament estricte durant aquesta legislatura que permeti, tan aviat com sigui possible, “retornar a la normalitat”.

L’actual president de l’entitat, Genís Dalmau, ha mostrat “la seva preocupació per aquest fets” i per “les greus conclusions que demostra l’auditoria.” Unes conclusions, ha afegit, que “demostren que es va arribar a posar en risc la pròpia existència de l’EMD”. Dalmau ha explicat que el mateix equip d’auditors ha manifestat que “mai s’havien trobat amb unes pràctiques com aquestes en cap administració pública en els seus anys d’experiència en el sector auditor” i ha xifrat en 480.000 euros el volum de factures sense pagar que va deixar l’anterior equip de govern de l’EMD durant la legislatura passada.

El president de l’EMD creu que “la feina feta durant aquests mesos ha permès posar llum a una gestió política i tècnica nefasta, bàsicament en aquests dos últims anys de la legislatura anterior” i ha avançat que el seu equip de govern  “iniciat mesures en aquest exercici pressupostari del 2024 per reduir la despesa”. Mesures com la reducció del sou de vocals i President i retallada de partides en activitats culturals i de manteniment. A més, Dalmau ha advertit que l’EMD haurà de fer un préstec de legislatura i ha demanat col·laboració a la Diputació i especialment a l’Ajuntament. El President de l’EMD, ha recordat que en campanya electoral els diferents partits amb presència a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es van comprometre a ajudar l’EMD.

L’alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit, Jordi Colomí, ha declarat que “finalment es van posant les coses en el seu lloc i que, després d’aquesta auditoria externa i de l’informe encarregat per la Diputació de Girona a la Universitat Rovira i Virgili, demostren, sense cap mena de dubte, que la gestió de l’Ajuntament ha estat impecable, que ha mantingut tots els seus compromisos amb l’objectiu d’aconseguir un bon funcionament de l’EMD i que s’ha superat una etapa fosca de la que hem d’intentar passar pàgina el més aviat possible”. A més, Colomí ha manifestat la seva “satisfacció perquè els acords de la Comissió Bilateral han estat fets per unanimitat de tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament i a l’EMD de l’Estartit”.

Una problemàtica que s’arrossega

Aquesta auditoria externa es va voler impulsar després dels conflictes que hi va haver entre el consistori de Torroella i l’EMD de l’Estartit. Les problemàtiques entre l’Ajuntament i l’EMD de l’Estartit van començar a principis del 2022, quan el govern de l’EMD d’aquell moment reclamava 1,5 MEUR al consistori torroellenc. Una acció que va acabar amb la interposició d’un recurs contenciós administratiu a l’Ajuntament.

La situació, lluny de desencallar-se, va provocar que el llavors president de l’EMD de l’Estartit, Francesc Ferrer, es desvinculés del partit UPM, formació que també es trobava al capdavant de l’Ajuntament de Torroella. Ferrer explicava que ho havia fet per “desavinences amb el govern de Torroella, format per UPM i ERC” i assegurava que hi havia “irregularitats” en els pressupostos de l’Ajuntament. En les setmanes posteriors a l’anunci d’aquesta desvinculació, l’Ajuntament de Torroella va aprovar un recurs contenciós contra les disposicions que aprovaven el pressupost de l’EMD pel 2022.

A finals del 2022, el ple de Torroella va aprovar per unanimitat una moció per demanar una auditoria dels comptes de l’EMD de l’Estartit. Ho va fer perquè va detectar “diverses incidències” durant el mandat i es va al·legar que aquesta acció permetria “recuperar la confiança perduda per part de tots els partits”. Tot i això, l’EMD va oposar-se a què el consistori audités els comptes de l’entitat i proposava “s’auditessin els comptes municipals i de l’ens a través d’un òrgan aliè”.

Abans que finalitzés l’any, però, Francesc Ferrer va denunciar que el pressupost aprovat per l’Ajuntament de Torroella havia reduït les transferències a l’EMD. Durant aquells mesos també es va arrossegar el retard en el pagament de les subvencions a les entitats de l’Estartit. I mesos més tard l’EMD va acabar presentant una denúncia a la Fiscalia en Cap de l’Audiència Provincial de Girona perquè investigués una possible malversació de fons públics per part de l’Ajuntament de Torroella. Aquesta acció es va produir després de la publicació d’un informe de la Universitat Rovira i Virgili encarregat per la Diputació de Girona, que havia de servir per analitzar l’aplicació dels criteris econòmics que havien de determinar l’import a transferir en el pressupost del 2022 de Torroella a l’EMD.

Durant el debat electoral fet a Ràdio Capital, l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i l’expresident de l’EMD, Francesc Ferrer, van veure’s per confrontar posicions. Jordi Colomí recordava que l’entitat hauria d’haver acatat el que deia l’informe de la Universitat Rovira i Virgili. Francesc Ferrer, però, apuntava que “l’EMD necessita més pressupost per poder-se desenvolupar” i criticava la manca d’inversió. Descartava que aquesta confrontació fos un conflicte entre la figura de l’alcalde i el president de l’EMD.

Les eleccions municipals del 2023 van mantenir a Jordi Colomí, al capdavant de l’alcaldia de Torroella, però van apartar a Francesc Ferrer de la presidència de l’EMD. Genís Dalmau va ser escollit president d’aquesta entitat i durant els darrers mesos s’ha treballat de manera conjunta per restablir les relacions amb el consistori de Torroella. Una de les primeres actuacions va ser aturar els contenciosos entre ambdues entitats i renovar el conveni amb l’Ajuntament de Torroella. En una entrevista al mitjà a finals de 2023, Genís Dalmau ja apuntava que volien impulsar aquesta auditoria externa.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies