Torroella de Montgrí ja té un pla per controlar la inundabilitat a la conca del rec Vell-Ter Vell, que ha elaborat l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la UdG. En el treball, dirigit pel doctor Xavier Quintana, es defineixen directrius i actuacions concretes per a una gestió global de les habituals inundacions que es produeixen a la plana, des de la captació a la resclosa d’Ullà, fins a la llacuna de Ter Vell. Les propostes es basen en criteris de sostenibilitat que garanteixen la compatibilitat de l’activitat agrícola i la conservació dels ecosistemes aquàtics.
La idea del pla és canviar l’actual model de drenatge, que es fonamenta en buidar ràpidament l’aigua quan plou. Això fa que arribi massa ràpidament als sistemes aquàtics que fan de desguàs (en aquest cas el Ter Vell) i provoquin desbordaments, especialment en les zones planeres. Amb el nou model de drenatge es pretén alentir i retenir l’aigua a la capçalera, als vessants del Montgrí, per fer que arribi més lentament a les llacunes receptores. A més de retenir l’aigua, aquest sistema també retindria nutrients i contaminants, la qual cosa serviria per millorar l’estat ecològic de les llacunes receptores.
El regidor de Món Rural, Genís Pigem, vança que es buscarà finançament i sinèrgies per poder-lo executar. Atès que es tracta d’un pla d’actuacions de gran envergadura i pressupost, la fórmula en què es treballa seria a través del programa FEDER o projecte LIFE, de la unió Europea, àmbits en els quals ja té experiència: «De totes les actuacions proposades, se’n farien una part, les més viables, però a hores d’ara, ja es disposa d’una anàlisi científica i d’un conjunt de propostes per posar fi a una greu problemàtica històrica».
El pla ha estat presentat fa pocs dies a l’ACA, que l’ha valorat molt positivament i ha traslladat a l’Ajuntament la seva voluntat de participar-hi. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí també buscarà d’altres socis per impulsar el projecte.