“Tot té sentit quan la música sona i es trenca el silenci. Quan les emocions flueixen i el temps , màgicament es para . Quan les melodies ens captiven i les lletres ens atrapen ,ens transporten i ens fan sentir protagonistes d’aquella història”
Aquestes són paraules de la palafrugellenca Neus Mar que ens ofereix una interpretació, una manera d’entendre i de sentir l’havanera que va molt més enllà dels estereotips tradicionals .
Ho vaig poder comprovar en el nou espectacle “Dones de sal “que tot i que es va estrenar a Palamós en motiu dels 20 anys del museu de la pesca, el va portar fa uns dies al Palau de la musica de Barcelona.
Realment és un espectacle de música i dansa d’arrel marinera , homenatge a la cultura i al patrimoni marítim i que vol donar visibilitat a les dones vinculades al món del mar i ho aconsegueix plenament.
Mentre gaudeixes de l’espectacle t’adones que l’esforç en la dansa contemporània i en la bona interpretació de la veu de la Neus et transporta mentalment al treball quotidià de les dones que durant tan temps ha sigut invisibles. Dones que esperaven els seus companys pescadors mentre cosien les xarxes, dones que s’enfilen als vaixells per calar les xarxes o arrossegar-les pel fons marí … i que la Neus plasma en el seu espectacle.
Es important reivindicar la feina de tantes dones que ens han precedit en tasques de sectors tradicionalment masculins perquè ens serveix per obrir camí de present i a les futures generacions.
Ara, malgrat les dones han passat de només arreglar les xarxes a ser armadores , patrones majors, marineres, pescadores i secretàries de confraries ,ara que malgrat la tasca física no és tan dura com abans, continua havent-hi un biaix de gènere en algunes professions i molt especialment en les del sector primari . Dones del món rural i marítim .
I espectacles com “Dones de Sal “ ens posen el mirall a davant per continuar treballant per a la igualtat efectiva de dones i homes arreu.
/
RSS Feed
Temps de lectura: 2 minuts