12.3 C
Pals
Dijous, 26 desembre 2024
- Publicitat -

Els tractaments per abandonar l’alcohol i la cocaïna entre els més demandats a les comarques gironines

Per millorar el tractament d'aquest tipus d'addiccions hi ha iniciatives com el projecte Home, que ha instal·lat la seva seu a Girona en els últims mesos

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img

Tot i que l’alcohol i el tabac són les dues drogues més acceptades a nivell poblacional a Catalunya, el consum de cànnabis o cocaïna també es troba present en la societat. D’aquestes dues, segons dades de l’Informe Anual 2022 de l’Observatori Català de Drogues i Addiccions (OCDA), el cànnabis és la droga il·legal més consumida pels catalans durant l’any 2022. I al Baix Empordà, de fet, els Mossos d’Esquadra fixen el control del tràfic de marihuana com una de les seves prioritats, tal com van explicar fonts del cos a Ràdio Capital. Per això, existeixen iniciatives com el Projecte Home que busquen prevenir el consum d’aquest tipus de substàncies i afavorir la rehabilitació de les persones addictes. 

El coordinador del servei d’atenció a les addiccions a Girona del projecte Home, Joan Mercader, reconeix que tot i que l’entitat va néixer a Barcelona, s’ha anat estenent arreu del territori català. Aquesta expansió mostra la necessitat creixent a la societat de rebre suport de plataformes que col·laboren a prevenir i a rehabilitar persones que pateixen algun tipus d’addicció. 

“Vam veure que moltes persones venien a Barcelona i vam decidir establir una seu del projecte Home a Girona”, apunta Joan Mercader. Fa uns mesos que es va posar en marxa aquest servei a Girona, i el coordinador explica que un gran nombre de tractaments estan orientats a les addiccions a la cocaïna, en primer lloc, i en segon lloc, a l’alcohol. Aquestes dades de tractament al Projecte Home coincideixen amb les que ofereixen els centres especialitzats en drogodependències (CAS), on el tractament per l’addicció l’alcohol i la cocaïna són els que presenten més demanda. 

Pel que fa als serveis públics de Sanitat a Catalunya, l’Informe Anual de l’OCDA destaca que a Catalunya s’han iniciat més de 15.000 tractaments per addiccions durant el 2022. Joan Mercader afirma que, segons dades del 2022, el projecte Home va atendre 1.500 casos d’addicció arreu de Catalunya. Recorda que aquesta és una de les zones on hi ha més consum de substàncies com la cocaïna. “Creiem, però, que hi ha una demanda bastant alta per rebre tractament a Catalunya”, explica Mercader. 

L’addicció

Joan Mercader reconeix que perquè una persona desenvolupi una addicció a substàncies o comportamentals (videojocs, compres compulsives, etc.) hi han d’intervenir diversos factors. “El desenvolupament d’una addicció es deu a una qüestió multifactorial”, admet el coordinador. Hi ha una sèrie de signes d’alarma que l’entorn pot detectar, tal com apunta Joan Mercader. 

Destaca, però, que hi ha diversos patrons de consum quan parlem d’addiccions. Quan una persona comença a provar una substància es parla d’un consum experimental. Puja un grau més quan parlem de consum ocasional, quan no es té una estructura de consum d’aquella substància. Llavors hi ha el consum habitual, que és quan es consumeix amb una pauta concreta. I, finalment, es parla del consum compulsiu quan es consumeix en major grau i pot acabar generant una addicció.

Aquesta tendència en el consum no es pot entendre sense el tràfic de drogues existent, que ha augmentat en general durant els últims anys. A més, la droga més traficada al Baix Empordà, sens dubte, són els cànnabis, la droga il·legal que genera el major nombre d’inici de tractament entre la població menor de 26 anys segons dades de l’Informe Anual de l’OCDA.

Drogues al Baix Empordà: hegemonia del cultiu de marihuana

La rehabilitació i el tractament

Fa pocs mesos que projecte Home està instal·lat a Girona. Tot i això, Joan Mercader admet que les peticions d’atenció i tractament d’addiccions han augmentat. La seu, de moment, està oberta dos dies a la setmana, però l’accessibilitat facilita a les persones addictes o a les famílies a demanar ajuda. Així, la tasca que realitzen des de l’entitat complementa la feina que es fa des del sector públic, sobretot amb aquells col·lectius més vulnerables. 

Les persones que vulguin demanar ajuda a projecte Home ho poden fer des del seu telèfon o a través de correu electrònic. És llavors quan els afectats han de descriure la situació en la qual es troben i demanen cita per començar el procés d’orientació i diagnòstic. 

Joan Mercader afirma que el canvi no només s’ha de produir en el consum, sinó que també s’han de treballar els hàbits de vida de la persona afectada. “Hi ha diferents etapes a l’hora d’impulsar la rehabilitació”, explica el coordinador. 

Un dels pilars que acompanya a la persona en el procés de rehabilitació molts cops és la família. Per això, des del projecte Home ofereixen grups d’ajuda per les famílies, eines per resoldre conflictes, orientació, entre altres accions. Joan Mercader reconeix que molts joves no vindrien a demanar tractament si no fos per la família. Afegeix, a més, que els amics també col·laboren molts cops en la recuperació.

La prevenció

La prevenció és una altra de les tasques que impulsen des del projecte Home. Joan Mercader explica que hi ha tres línies de prevenció en les quals treballen. La primera és la prevenció universal que es desenvolupa a l’educació secundària, on es dona formació als professors per oferir valors i informació sobre drogues. A més, també desenvolupen accions informatives cap a les famílies d’aquests joves. 

També es fa prevenció selectiva, amb el programa Trencaclosques, que va dirigit als primers consums, on hi ha hagut experimentació amb aquestes substàncies o comportaments addictius. Per últim, hi ha la prevenció indicada, que està orientada a consums més problemàtics o possibles addiccions. A més, durant els últims mesos s’ha desenvolupat una exposició a la demarcació de Girona sobre les addiccions. 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Fila Indie 4×12 – Especial Nadal

TRACKLIST BLEACHERS – MERRY CHRISTMAS, PLEASE DON’T CALL PHOEBE BRIDGERS – CHRISTMAS SONG FLEET FOXES – WHITE WINTER HYMNAL HAIM – HALLELUJAH THE 1975...

Altres notícies