23.3 C
Pals
Dissabte, 14 setembre 2024
- Publicitat -

Tradició, família i innovació s’uneixen al Circ Històric Raluy

Reportatges
Reportatges
Tradició, família i innovació s’uneixen al Circ Històric Raluy
Loading
/

El vermell intens, la pulcritud del blanc i el daurat majestuós són colors que no es poden separar de la idea que tenim d’un circ. Aquestes tonalitats tenen un significat encara més potent quan ens endinsem a les bambolines del Circ Històric Raluy, una companyia familiar circense que preserva aquesta tradició i essència del que ha de ser un circ.  

Les carpes i banderoles onejaran fins a finals d’aquest mes d’agost a Palafrugell. Però, no patiu, per als despistats que encara no hagueu tastat el nou espectacle Amuza els podreu gaudir properament a Torroella de Montgrí i Platja d’Aro.  

Més de 100 anys d’història

“Tot va començar el 1911 amb el meu besavi, en Luis Raluy”, explica la Kimberley Giribaldi Raluy, la seva besneta i membre del Circ Històric Raluy. La Kimberley explica que el seu besavi va enamorar-se del món del circ i va començar a fer un espectacle pels carrers amb una cabra. Anys més tard, casat i amb quatre fills, va estendre la seva passió a la família. Van viatjar per tot Europa amb els seus espectacles acrobàtics.  

La família va anar creixent i per raons econòmiques, tal com apunta la Kimberley, el seu avi, Carlos Raluy, va decidir obrir el seu propi circ. Tot i el repte que va suposar aquesta decisió, l’expertesa i la passió van fer que el projecte tirés endavant. Durant aquest temps i fins a l’actualitat, el projecte s’ha anat dividint i evolucionant. 

De la separació l’any 2016, en va sorgir un dels projectes que perviu avui dia i que vol mantenir aquesta essència històrica del circ amb el Circ Històric Raluy. La Kimberley apunta que tot i l’avinença familiar és tot un repte mantenir una empresa d’aquest tipus. “Nosaltres, però, connectem molt a nivell empresarial i, la voluntat, és continuar amb aquesta tradició familiar”, apunta l’artista.  

Història i innovació

La Kimberley reconeix que tot i preservar les costums del circ més tradicional, la voluntat és anar incorporant elements del circ contemporani als espectacles, ja que aquest ha anat prenent pes durant els darrers anys. Apunta, però, que és un repte complicat.

El Circ Històric Raluy canvia d’espectacle cada dos anys, ja que la gira sol visitar les mateixes ciutats. Palafrugell és el punt on el circ inicia la seva gira i molts cops és el lloc indicat per posar a prova elements innovadors de l’espectacle. “Sempre estem treballant per millorar i incorporar elements atractius al nostre espectacle”, explica la Kimberley. 

Enguany presenten un espectacle renovat, amb el nom d’Amuza. “És un dels shows més divertits que hem presentat mai”, explica l’artista. Incorpora elements de festa, dasa, llum amb números de tota mena: espectacles aeris, pole dance, clowns, cintes, entre moltes altres disciplines. I el títol se li escau del tot bé, tal com apunta la Kimberley.  

Actualment, de gira hi ha unes trenta persones que formen part de l’equip. La Kimberley apunta, però, que tot i ser un circ familiar i de mida més petita, calen molts especialistes per dur l’espectacle a la pista.

Viure l’essència del circ

La gran part del públic només visita el circ per veure-hi els seus espectacles. Tot i això, l’experiència al Circ Històric Raluy va més enllà. Gran part de les caravanes, algunes de les quals són de principis del segle XX, les va restaurar el mateix Carlos Raluy. “Nosaltres hi vivim en aquestes caravanes”, explica la Kimberley.  

Però l’essència del circ encara perviu més per aquells que poden viure l’experiència de dormir en una caravana de circ. “Volem que les persones puguin gaudir d’aquesta experiència, a més de veure el nostre espectacle”, reconeix l’artista. La caravana de l’hotel, per exemple, és del 1939.  

El futur de l’art circense

Durant els darrers anys l’art del circ ha agafat embranzida amb festivals, escoles, cursos i una revalorització per part de la societat. La Kimberley reconeix que cada cop més s’està tirant endavant els processos per reconèixer la feina del circ com una professió. Apunta, però, que per tirar endavant una feina com aquesta cal tenir molta passió per aquest món. 

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios