Arnau de Vilanova va néixer a València el 1240 i va morir a Gènova el 1311. Va ser un dels metges més prestigiosos de l’època i va curar a reis i un papa. Ensenyava medicina a Montpeller tot i que al llarg de la seva vida va viure en diferents punts. L’historiador Jordi Santanech assegura que Vilanova utilitzava una visó global del pacient. “Era important què es menjava, com es banyava i com vivia cada persona”.
Quan Vilanova estava al final de la seva vida va escriure ‘El llibre dels vins’ un recull de receptes on Arnau de Vilanova detallava algunes de les receptes medicinals fetes a base de vins. Va escriure aquest llibre en llatí i exposa fórmules per crear vi amb arrels que serveixi per expulsar la melancolia, una altra per als còlics aguts o com el vi de romaní pot fer recuperar la gana.
Fins ara aquest llibre s’havia traduït a algunes llengües com el francès, però mai s’havia editat en català. Ara, l’editorial Vibop el treu al mercat de la mà de l’editora Montse Serra. Segons explica la també editora, fa vint anys va descobrir aquesta obra mentre consultava un llibre a Califòrnia.
Posteriorment, el 2011 va descobrir que el traductor Patrick Gifreu el va passar al francès. Ara, ha aconseguit que el mateix traductor, que viu a la Catalunya Nord, transcrigui el llibre en català, la llengua natal d’Arnau de Vilanova. Serra ha assegurat que aquesta “és la primera vegada que es tradueix al català” i lamenta que s’hagin tardat tants anys a fer-ho.
Segons l’editora, el llibre planteja com els vins poden ser útils en la cura del cos. A més, l’historiador Jordi Sanantech remarca que l’obra és “una lloança del vi” i recorda que en l’edat medieval no es tenia en compte que aquesta beguda podia tenir “un efecte a la consciència”.
Vi d’arrels del Celler de Can Roca
L’editorial Vibop ha escollit el sommelier Josep Roca com a padrí del llibre, que aquest dimarts s’ha presentat en el restaurant del Celler de Can Roca. En la presentació el sommelier ha destacat que ‘El llibre dels vins’ és “un cant a la vida” pel seu paper cultural i les potencialitats medicinals.
A més, Roca ha destacat que obres com les de Vilanova serveixen com a “cura d’humilitat” perquè permeten descobrir molt de coneixement que ja existia sobre el món del vi des de fa molts anys. A més, a través d”El llibre dels vins’ permet connectar amb altres cultures anteriors com la romana, la grega i l’egípcia i tot el coneixement que ja tenien del món del vi. “Tot allò que avui està de moda, ja ho va ser”, ha afegit Roca.
Per complementar la presentació del llibre, el sommelier ha presentat un vi d’arrels que havia preparat prèviament. Roca ha emmarcat aquesta beguda en el projecte que fa pràcticament una dècada que van engegar amb l’objectiu de “destil·lar paisatges”. El vi d’arrels de Roca té genciana, regalèssia i artemisa.
Josep Roca ha destacat que estan treballant perquè properament aquesta beguda vegi la llum conjuntament amb altres vins i licors que han destil·lat al Celler de Can Roca, tot i que encara no hi ha una data tancada. El que sí que ha avançat Josep Roca és que tindran una ampolla de vidre dissenyada especialment per aquesta col·lecció amb el fons rugós simulant una roca i el tap també contindrà roca.