Twitter ha suspès el compte de Donald Trump. Finalment la xarxa social ha suspès un usuari que feia temps que els portava mal de cap. No és senzill silenciar el compte del president dels Estats Units, però els darrers fets de l’assalt del capitoli i l’evidència que deixarà de ser l’home més influent del mon, han ajudat a la suspensió del seu compte.
En la seva paradoxa de la tolerància, el filosof Karl Popper deia que la tolerància il·limitada pot conduir a la desaparició de la tolerància. Ser permissiu amb persones que no creuen en la llibertat dels altres, pot implicar que alguns acabin impunement amb la llibertat de tots. Una societat plural i democràtica ha de donar veu a tothom, però també ha de saber defensar-se si algunes d’aquestes veus volen laminar la mateixa pluralitat i democràcia que els empara.
La suspensió dels comptes de Twitter, Facebook i Instagram de Donald Trump visualitzen una cara de la societat de la informació novedosa i complexe. El volum d’informació creix, però el nombre de professionals del periodisme es manté o disminueix. Per personatges com Donald Trump el periodisme i els periodistes son un destorb, Fake news, tal com s’ha encarregat de repetir contínuament. Les xarxes socials ofereixen un canal directe sense filtres, sense control, on cadascú escull els continguts que més li agraden sense que li destorbi la veritat. Cadascú escull la seva bombolla, sent el que vol sentir, donant via lliure a tot tipus de moviments populistes. Escoltar opinions diferents, no simplificar el que és complexe, raonar amb intel·ligència o prendre’s el temps necessari per aprofundir en l’actualitat, són exercicis intel·lectuals massa feixucs pels temps que vivim.
Encara no em après a gestionar xarxes socials com Facebook o Twitter que ja treuen el cap plataformes digitals com Gab o Parler. En el cas de Parler, un nombre important de comptes varen promoure la violència abans, durant i després de l’assalt del capitoli. I en el cas de Gab, els rumors de que l’equip de Trump s’hi traslladarà, li està donant més empenta per acollir tots els «decebuts» amb Twitter.
Fins ara hem valorat la immediatesa de les xarxes per informar del que està passant, potser ara haurem de valorar com afrontar la facilitat de les xarxes per desinformar. La paradoxa de la tolerància de Popper es trasllada a les xarxes.