El Carnaval de Platja d’Aro arriba a la seva 47a edició amb una programació que s’estén del 22 de febrer al 5 de març i que té com a gran protagonista la Gran Rua de Carrosses i Comparses. Aquest acte central tindrà lloc el dissabte 1 de març a les avingudes del Cavall Bernat i de S’Agaró, on desfilaran un total de 77 colles de 15 poblacions gironines amb milers de figurants.
La jornada començarà a les onze del matí amb la participació de set colles en modalitat d’exhibició. Ja a la tarda, a partir de les quatre, serà el torn de les 67 colles que competiran pels premis, que sumen un total de 8.000 euros. Els cinc primers classificats en les categories de Carrossa Gran, Carrossa Petita, Comparsa, Disfressa i Colles Locals rebran un guardó, així com la millor colla debutant. Obriran la Rua les Colles dels Reis i Reines Carnestoltes de Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro, que desfilaran fora de concurs. El públic podrà gaudir de l’espectacle amb una primera fila de cadires d’accés gratuït.
A més de la Rua, el Carnaval de Platja d’Aro compta amb una quinzena d’activitats per a tots els públics. Una de les grans novetats d’aquest any és la festa “La Vie en Rose”, que tindrà lloc el dijous 27 de febrer a la Plaça del Mil·lenari. Aquest esdeveniment serà un ball popular amb l’Orquestra Maribel i busca tenyir d’un to rosa l’espai, convidant els assistents a vestir-se o a portar algun complement d’aquest color.
El Carnaval també dedica un espai especial als més petits amb la Trobada Infantil de Carnaval, programada per al divendres 28 de febrer al Parc de Sant Ramon de S’Agaró. Hi haurà una festa d’animació amb Soy La Fiesta, una xocolatada popular i la presència de personatges infantils com Xalarina i Xalarí.
Altres actes destacats inclouen el Sopar de Colles Locals i el Canvi d’Atributs entre els Reis i Reines Carnestoltes el dissabte 22 de febrer, el Pregó de Ses Majestats i la tradicional arrossada popular del Dijous Gras el 27 de febrer, la Rua de Colles Locals a Castell d’Aro el diumenge 2 de març i l’Enterrament de la Sardina el dimecres 5 de març, que tancarà la festa.
Un Carnaval amb història
El Carnaval de Platja d’Aro es va recuperar l’any 1978, coincidint amb el retorn de la democràcia i l’esclat de festes populars arreu del país. Tot i això, la vila ja tenia antecedents carnavalescos a finals del segle XIX i principis del XX amb els anomenats Ballets, unes representacions que combinaven teatre, cançó satírica i dansa. Aquesta tradició es va veure interrompuda per la Guerra Civil i la posterior prohibició del Carnaval durant la dictadura, que només permetia celebracions sota el nom de “bailes de trajes típicos regionales”.
Amb els anys, el Carnaval va anar recuperant espai, primer amb balls en discoteques i, a partir de 1978, amb l’organització d’un gran envelat amb suport de l’Ajuntament i el Foment del Turisme. El 1979 es va instaurar la figura del Carnestoltes i el 1980 es va celebrar la primera Gran Rua de Carrosses i Comparses, que des de llavors ha esdevingut l’acte més emblemàtic de la festa.
El 2025, la imatge gràfica del Carnaval s’ha inspirat en els Reis i Reines Carnestoltes d’enguany, Navarro Rei Jove Sense Límits, Rachel Reina Sabia Sense Límits i Amelii Reina Engrescadora Sense Límits, de la Colla Jove Sense Límits. La il·lustradora Nirvana Jiménez ha estat l’encarregada de dissenyar el cartell oficial de la festa.
Amb més de quatre dècades d’història, el Carnaval de Platja d’Aro s’ha consolidat com un dels més importants de la Costa Brava, amb una assistència multitudinària any rere any.