La propera setmana, Submon durà a terme la revisió dels camps de boies de fondeig de la Cala Montgó, ubicada dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, per tal d’identificar els blocs de formigó que estiguin integrats a les praderies de posidònia i valorar la seva extracció.
La posidònia (Posidonia oceanica) és una planta que forma boscos submarins i actua com a tal. És l’hàbitat submarí més important per la biodiversitat que representa i juga un paper clau com a regulador del canvi climàtic, per la seva capacitat de fixar CO2 al fons marí.
Cal destacar que la posidònia és una espècie protegida, tant en l’àmbit nacional com internacional, i està catalogada com a hàbitat d’interès prioritari per la Directiva Hàbitats.
Aquesta actuació s’emmarca en el projecte Boscos Submarins de SUBMON, que ha rebut el suport la campanya d’arrodoniment solidari per a conservar els boscos submarins del Mediterrani, promoguda per Bon Preu i Esclat i Worldcoo, que va tenir lloc durant el mes de juny. Aquest programa té com a objectius:
– Conservar les praderies de posidònia del mar Mediterrani.
– Assegurar la capacitat de la posidònia de producció d’oxigen y de fixació i retenció de carboni.
– Garantir la conservació de les espècies que viuen a la posidònia.
Des de l’any 2008 SUBMON desenvolupa projectes per a millorar l’estat de conservació marina i per promoure un canvi en la relació de la societat amb el mar.