11.6 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Un estudi confirma que els nadons enterrats a les llars iberes d’Ullastret van morir per causes naturals

Una investigació liderada per la UAB i la UVic, basada en l'anàlisi microscòpica de dents de llet, descarta sacrificis rituals en els enterraments de nadons trobats en llars iberes. L'estudi, que inclou 45 esquelets de diversos jaciments catalans, conclou que les morts van ser naturals, majoritàriament per complicacions perinatals i naixements prematurs.

Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Un estudi microscòpic liderat per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Vic (UVic) ha determinat que els nadons enterrats en llars iberes van morir per causes naturals, descartant així la hipòtesi d’infanticidis o sacrificis rituals. L’anàlisi s’ha dut a terme sobre 45 esquelets de nadons trobats en jaciments com Puig de Sant Andreu i Illa d’en Reixac (Baix Empordà) o a d’altres de la resta del país com Camp de les Lloses (Osona), Olèrdola (Alt Penedès),  i la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca (Garrigues), corresponents als segles VIII a I aC.

L’estudi, publicat a la revista Journal of Archaeological Science, demostra que la majoria dels nadons van morir per complicacions perinatals, sobretot durant la setmana 27 de gestació o la primera setmana de vida. Moltes d’aquestes morts es van deure a naixements prematurs.

Els investigadors han utilitzat una tècnica innovadora que analitza el teixit i la composició química de les dents de llet per identificar amb precisió l’edat de la mort dels nadons. L’estudi també apunta que cap infant va superar els dos mesos de vida, fet que suggereix una pràctica cultural d’enterrament en espais domèstics per als nadons que morien en les etapes més primerenques de la seva vida.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El transport públic o l’assessorament estudiantil, algunes de les mancances detectades per la formació professional al Baix Empordà

Per entendre una mica més el teixit formatiu que tenim al Baix Empordà ens hem reunit amb els caps i formadors de formació professional de l'INS Baix Empordà (Palafrugell), l'INS Palamós, l'INS Sant Feliu, l'INS La Bisbal d'Empordà, l'INS Torroella de Montgrí, el CEE Els Àngels (Palamós) i l'Escola Agrària i Alimentària de l'Empordà (Monells). Tots ells formen part de la plataforma FP Baix Empordà.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -