Un estudi de la Universitat de Girona (UdG) ha identificat cinc zones de l’Estat amb un alt potencial per instal·lar-hi parcs eòlics marins. Les ubicacions que indica l’estudi són les Rías Baixas i Cabo Ortegal a Galícia, la costa de Luarca a Astúries, el golf de Roses a Catalunya i la costa oriental de Menorca. Aquestes àrees han estat seleccionades després d’analitzar dinou possibles ubicacions al mar Mediterrani i a l’oceà Atlàntic.
L’investigador Daniel Depellegrin, de la UdG, ha liderat l’estudi, finançat per la beca postdoctoral Maria Sklodowska-Curie dins del programa Horizon Europe. El treball s’ha dut a terme utilitzant una tècnica d’avaluació híbrida considerada una de les més grans d’Europa. S’han tingut en compte fins a 39 indicadors que inclouen factors ecològics, socials, econòmics, tecnològics i espacials.
Entre els criteris d’anàlisi destaquen cinc aspectes clau: la coexistència amb altres usos marins, la minimització dels impactes ecològics i socials, l’eficiència espacial per evitar conflictes d’integració, l’equitat en la distribució de beneficis per a les comunitats locals i l’ús de tecnologies avançades per garantir la viabilitat tècnica dels projectes.
El document subratlla la necessitat de disposar de dades quantitatives locals específiques que permetin adaptar la planificació a les característiques socials i ecològiques de cada zona. Segons Depellegrin, hi ha “múltiples llacunes en la recerca actual en planificació marítima”, i calen equips de treball multidisciplinaris per processar i interpretar aquest gran volum de dades.
L’ús de la intel·ligència artificial ha estat una de les tècniques més innovadores aplicades en l’estudi. Aquesta tecnologia ajuda a simplificar la complexitat de les dades i a identificar els factors més crítics per a cada àrea. Això facilita tant la comunicació amb la ciutadania com amb els responsables polítics encarregats de prendre decisions sobre la instal·lació de parcs eòlics marins.
Els investigadors insisteixen que una correcta planificació dels parcs eòlics marins pot contribuir significativament a la transició energètica, minimitzant els impactes negatius i aprofitant al màxim els recursos naturals disponibles. Així mateix, destaquen que aquests projectes poden generar oportunitats econòmiques per a les comunitats costaneres i fomentar la innovació tecnològica en energies renovables.