8.6 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

Un estudi de l’ABS de La Bisbal d’Empordà s’endú la 4a Beca Joan Prat

La voluntat d'aquest estudi és millorar la qualitat de vida dels pacients que participen en la sessió grupal de benestar nutricional

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Aquest dijous es va celebrar la 12a Jornada de Recerca del SSIBE, amb la participació d’una vuitantena d’assistents. Durant la jornada, que se celebra cada dos anys, es van reunir els professionals del sector per explicar les noves línies de recerca i fer un repàs a tota la producció científica realitzada en els dos darrers anys.

A més, es va premiar un estudi de l’ABS de la Bisbal d’Empordà amb la 4a Beca Joan Prat de recerca clínica, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients que participen en la sessió grupal de benestar nutricional. L’estudi porta el títol ‘Avaluació de la millora en la qualitat de vida dels pacients participants a la grupal de benestar nutricional’, encapçalat per la nutricionista comunitària, Cristina Aguilera.

L’objectiu d’aquest estudi és avaluar si una intervenció grupal i multidisciplinària a persones amb sobrepès o obesitat millora la seva qualitat de vida, incidint també en canvis en els hàbits alimentaris, l’activitat física, la regulació emocional i millors indicadors o paràmetres de salut. En l’edició d’enguany, es van presentar fins a vuit projectes i el jurat va valorar positivament la proposta guanyadora per l’aplicabilitat dels resultats de l’estudi en la resta d’Àrees Bàsiques de Salut i teràpies grupals que realitzen els diferents professionals comunitaris.

La Beca es convoca en honor del Doctor Joan Prat i Coll, que va ser durant molts anys directiu de SSIBE i que va traspassar el 2017. Aquest any arriba a la seva 4a edició i amb una dotació de 1.500 euros té per objectiu fomentar la recerca clínica dels professionals del SSIBE.

Recerca al SSIBE

La jornada també va servir per presentar la nova línia estratègica de recerca de l’entitat. Així, es vol fer una aposta més decidida cap a la recerca translacional, és a dir, de transferència i aplicabilitat directa als serveis del SSIBE i pacients. En aquest sentit, diferents professionals van presentar projectes de recerca translacional en diversos àmbits, com el treball social, la pediatria o l’atenció comunitària; i també es van explicar les noves línies de recerca de ferides, d’insuficiència cardíaca o de recerca en laboratori.

També es va fer un balanç de la producció científica del SSIBE en els darrers anys i se’n va destacar el seu bon estat de salut que ja ha arribat als nivells prepandèmia. És especialment significativa la producció d’aquest 2024, que en només 5 mesos ja ha arribat gairebé als resultats de l’any passat, quan es van presentar 68 pòsters, 28 comunicacions orals i 7 publicacions. D’altra banda, el Comitè de Recerca s’ha ampliat amb nous referents en matèries com la protecció de dades, en benestar emocional, la unitat d’informació assistencial o laboratori.

Per complementar la jornada, també es va comptar amb la ponència magistral d’Albert Sabater Coll, director de la Càtedra-Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya i que va exposar les diferents oportunitats que ofereix aquest tipus de tecnologia. Va treballar també les consideracions ètiques i tècniques, abordant-ho des dels principis de transparència, justícia, seguretat, responsabilitat, privacitat, autonomia i sostenibilitat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies