Aquest mes d’abril l’Àrea de Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament de Palamós ha rebut els resultats de l’estudi que analitza l’aparcament al municipi, i que l’Ajuntament va encarregar a una empresa especialitzada amb l’objectiu d’obtenir una anàlisi i diagnosi externa de l’aparcament a Palamós, per poder continuar plantejant actuacions de millora.
Les dades es van recollir durant l’estiu del 2024, coincidint amb el període de màxima activitat turística, i es van centrar en el centre i l’Eixample del municipi, que inclouen barris com Mas Guàrdies, Cases Noves, l’Eixample Nord, el Barri Vell i el Pedró.
El recompte total és de més de 6.000 places d’aparcament, entre espais de la via pública i bosses d’ús públic. Aquestes es divideixen en places regulades —com la zona blava, la zona verda i la zona vermella— i places d’ús lliure, que no tenen cap tipus de limitació temporal ni de pagament.
Segons l’estudi, més de la meitat de l’ús anual d’aquestes places es concentra entre els mesos de juny i setembre. Durant aquest període, la mitjana d’usuaris és tres vegades superior a la de la resta de l’any, cosa que provoca una forta pressió sobre els espais d’estacionament més cèntrics i propers a la costa. Per contra, les zones d’estacionament més allunyades, com les del Vial del Port o Santiago Bañeras, presenten una ocupació molt inferior.
L’anàlisi també evidencia que les places destinades a residents —les de color verd i vermell— són les més ocupades, mentre que la zona blava, pensada per facilitar la rotació de vehicles, ofereix més disponibilitat al llarg del dia. Aquesta situació es repeteix especialment en dies laborables durant la temporada d’estiu.
El document preveu una reducció puntual de l’oferta d’aparcament per obres públiques i projectes de pacificació viària, com les intervencions al passeig del Mar o en carrers de l’Eixample. Tot i això, no es preveu un dèficit significatiu de places a curt termini, gràcies a la recent redistribució d’espais i a l’ampliació de la regulació a la zona de l’Eixample.
Per afrontar els reptes detectats, l’estudi proposa set línies d’actuació: ampliar les zones regulades per a residents, adaptar les bosses d’aparcament a un model regulat, millorar l’ús de les bosses gratuïtes infrautilitzades, elaborar un registre de control, incorporar sistemes de senyalització dinàmica, millorar la informació al web municipal i reforçar el control dels estacionaments indeguts, especialment a les zones més tensionades a l’estiu.
Des de l’Ajuntament s’ha confirmat que ja s’està treballant per desplegar aquestes mesures, amb l’objectiu de fer un ús més eficient dels recursos disponibles i garantir l’accessibilitat als principals punts d’interès de la vila, especialment en els mesos de més afluència turística.