El 2023 ha estat un any clau per al sector surer català, marcant un impacte econòmic significatiu de 884 milions d’euros. Aquesta xifra, extreta de l’estudi “Valor socioeconòmic i ambiental de la indústria surera catalana”, no només destaca per la seva magnitud econòmica, sinó també per la seva contribució ambiental, que triplica el valor econòmic. L’estudi, realitzat en el marc del projecte “Estudi del potencial de l’economia circular del sector surer”, ha estat liderat per la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro), amb la col·laboració de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i elaborat per la càtedra MANGO de l’Escola Superior de Comerç Internacional de la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF).
Aquesta fita representa un avenç significatiu en la valoració del sector surer, permetent mesurar el valor econòmic de l’activitat de les empreses catalanes a través de la metodologia del Valor Social Integrat. A més, s’ha calculat la petjada de carboni del sector, destacant la seva importància en la lluita contra el canvi climàtic.
Durant el 2023, la fundació ICSuro ha centrat els seus esforços en aportar coneixement nou sobre el suro, beneficiant així les empreses del sector. Malgrat les dificultats forestals degudes a la sequera, s’han realitzat investigacions per gestionar de manera sostenible els boscos de suro, minimitzant els efectes negatius del canvi climàtic i incentivant l’ofici de pelador de suro.
El balanç anual també ressalta les 4.055 analítiques de control de qualitat realitzades al Cork Center Laboratory, amb un increment del 19% respecte al 2022. Aquesta tendència positiva es reflecteix igualment en l’àrea de recerca i desenvolupament, on s’han finalitzat cinc grans projectes i actualment es treballa en nou més, abastant els àmbits forestal, vitivinícola i de noves aplicacions. Aquests projectes es desenvolupen en col·laboració amb 48 empreses i centres de recerca de 12 països diferents.