14.5 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Un No Sant Jordi en confinament

Aquesta actual crisi sanitària sense precedents està afectant profundament el sector de les empreses editores de publicacions periòdiques de manera més contundent i ràpida del que podíem preveure. L’aturada de l’activitat d’una part important de les impremtes, la decisió de Correos de no distribuir revistes, el tancament dels punts de venda, biblioteques i punts de lectura dificulta precisament la possibilitat de fer arribar les seves publicacions als lectors en un moment de forta demanda a causa del confinament.

A conseqüència d’això, els ingressos per la venda d’exemplars i per publicitat han caigut en picat. Com la resta de sectors culturals, les empreses editores també han hagut de suspendre les seves activitats complementàries que serveixen per consolidar les capçaleres i atraure nous lectors.

Totes les poblacions s’han vist obligades a cancel·lar totes les activitats programades per al dia de la rosa i el llibre i han inventat altres esdeveniments, la majoria d’ells a través de les xarxes socials per poder disfressar una mica la diada.
Jornades virtuals amb exposicions, teatre, música i literatura, recitals de poesia, concerts telemàtics, animació infantil

També lectures de l’obra de Josep Pla o d’altres autors a través de les xarxes socials.
A nivell institucional, personalitats del món de la cultura i la política catalana també seran molt presents a les xarxes

Una programació cultural online que inclourà un ampli ventall d’activitats per tal que
tothom pugui celebrar la Diada, en confinament i des de casa.
El Gremi de Llibreters de Catalunya per la seva part ha fet una crida a la ciutadania de suport a les llibreries. També es parla d’ajornar el Dia del Llibre per a més endavant, amb l’esperit de no perdre la festa tal i com la compartim des de fa prop d’un segle.
La realitat però, és que el dia 23 d’abril, no hi haurà parades al carrer, però les llibreries no s’aturen i, encara que amb les persianes abaixades, continuen treballant. #SenseparadesperòSenseparar és el cor del missatge mentre duri el temps de confinament i de llibreries tancades: la millor manera de col·laborar a sostenir el teixit cultural llibreter arreu del país, també el dia de Sant Jordi, és continuar comprant llibres a la llibreria de proximitat de cadascú: des dels seus webs, des de les seves xarxes socials, des del correu o el telèfon…

Hem de ser conscients que No hi haurà suport més gran que aquest, a l’espera que, retornada la normalitat, tornem a celebrar com cal el Dia del Llibre al carrer: amb els autors, les parades de les llibreries i la gent omplint-los a tots els pobles i ciutats del país.

Els que fem la Revista del Baix Empordà no hem volgut pas aturar-nos, com cada any i aquest ja és el desè consecutiu hem volgut participar a la diada amb l’edició d’un llibre, enguany l’hem titulat: “Tot recordant”, el nou llibre de vivències de l’escriptor palafrugellenc, Lluís Molinas i Falgueras que ja es pot trobar a totes les llibreries del Baix Empordà.

Lluís Molinas, Amb 85 anys acabats de fer –i més de 65 anys de dedicació al periodisme i l’escriptura, el teatre i el cinema–, activista cultural, escriptor i periodista recorda en aquest nou volum a personalitats del món de la faràndula i de la cançó que va tenir la oportunitat de conèixer i entrevistar (Rock Hudson, Antonio Molina, George Chakiris, María Matilde Almendros, Paco de Lucía, María Mercader, Manuel Vázquez Montalbán, Juliette Gréco, Liza Minnelli, Anthony Quinn i un llarg etcètera), al mateix temps que rememora viatges, “bolos” teatrals –entre ells una “revolucionària” actuació a Toulouse per la CNT-FAI–, fets i situacions, algunes no massa agradables, de les quals ha estat testimoni i en alguns casos gairebé protagonista al llarg dels anys. Tot recordant constitueix, així, un viu retrat d’una època no massa llunyana però que ja no tornarà, en el qual Lluís Molinas rememora –i en alguns casos passa comptes– amb la manca de llibertat, les enraonies malintencionades i l’estretor de mires que durant la llarga postguerra que es va viure a Palafrugell i al Baix Empordà posaven “pals a les rodes” a qualsevol iniciativa cultural.

Profusament il·lustrat amb fotografies de l’època, moltes d’elles inèdites, barreja vivències, humor, crítica, “morbo” i una engruna de tendresa.

Que tinguem tots plegats un molt bon No Sant Jordi

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios