Calonge ha omplert els carrers d’activitats culturals aquesta Diada de Sant Jordi aprofitant que el municipi és Poble de llibres. Al llarg de les últimes setmanes ja s’han fet presentacions i signatures que han ajudat a crear l’ambient que ha culminat aquest dimecres amb la diada. Concerts, un micro obert i un mural són algunes de les activitats que s’han fet aquest dimecres mentre les llibreries s’omplien de gent. Alguns dels establiments afirmen que ja han venut molts llibres per Setmana Santa, sobretot de gent que venia de l’àrea metropolitana de Barcelona, i avui hi circula un públic més local i fidelitzat al llarg de l’any. Per la seva banda, les floristeries també viuen una bona diada i el volum de vendes és positiu.
Per Sant Jordi és habitual veure parades de llibres i roses al centre dels municipis i ciutats mentre la gent passeja per alguns dels carrers més cèntrics. A Calonge, però, des de fa uns anys la diada ja no compta amb parades de llibres perquè la gent ja s’ha acostumat a passejar per les sis llibreries que té aquest Poble de llibres. Així doncs, les parades que queden són les de les floristes que aprofiten el trànsit de gent que va d’un comerç a l’altre buscant els títols que volen per vendre les roses i, d’aquesta manera, tancar la tradició de la diada.
De tota manera, aquest poble ha decidit que la diada de Sant Jordi no es limiti a un dia, sinó que calia celebrar-ho tot el mes. Per això s’han fet diversos actes al llarg de les últimes setmanes centrats en aquesta diada del llibre. Presentacions, signatures i conferències han omplert bona part del programa que culmina aquest dimecres amb diverses activitats que permet arrodonir la jornada estrella de les llibreries.
Una de les responsables de l’Espai Libelista, Roser Rodas, assegura que porten molts dies venen llibres de Sant Jordi, sobretot durant els dies de Setmana Santa. La festivitat ha fet que molts turistes (sobretot de la zona de Barcelona) optin per passejar pel Poble de llibres i avançar-se a la diada d’avui. “Molts ens deien que ja ho compraven per Sant Jordi”, assegura Roser Rodas.
Un públic diferent
Des de la llibreria Rals, Meritxell Ral, explica que el públic previ a la diada és diferent del que tenen aquest dimecres. Per exemple, assegura que durant la Setmana Santa ha pogut “recomanar títols” i assessorar la gent de quins llibres podia comprar, mentre que la gent que visita les llibreries per Sant Jordi “ja ve amb un llibre o un autor al cap”. A més, les dues llibreteres coincideixen que el fet que aquest Sant Jordi caigui en un dia laborable fa que hi hagi un públic “més local” que si fos en festiu.
Tota mena de roses
De tota manera, sí que asseguren que hi ha molta més gent que abans que Calonge fos declarat Poble de llibres. “Ara hi ha molt d’ambient”, assegura Roser Rodas de l’Espai Libelista. Per part dels floristes, ells sí que han posat la tradicional parada al carrer per vendre les roses. Una de les treballadores de Posidònia, Montse Illa, assegura que el volum de vendes “funciona molt bé”. Illa explica que la majoria de la gent s’acosta per demanar preus i interessar-se per les roses més barates, “però al final molts es queden de les més cares”.
Per altra banda, l’Ajuntament ha organitzat activitats culturals com ara un mural al pati d’armes del castell de Calonge i també un micro obert per tal que tothom pugui llegir o recitar-hi textos. Al llarg del matí hi han participat diversos alumnes dels centres escolars i també del curs de català que fan a Calonge. És el cas de Juan Pedro, un andalús que aquest any viu la seva primera diada de Sant Jordi a Catalunya. S’ha atrevit a llegir un text en català que explica la llegenda del drac. “Explicava la diada i era assequible pel meu nivell de català”, explica l’alumne del curs.
A banda del concert que s’ha fet a les dotze del migdia, Calonge també ha organitzat una actuació itinerant de la Always Drinking Marxing Band a partir de les cinc de la tarda. A la plaça de la Doma també hi haurà una funció de teatre íntim que reinterpretarà cinc clàssics de Shakespeare.