L’empresa especialista en pomes Mooma, de Fontanilles, ha creat conjuntament amb l’empresa Spritis&Plus (La Garrotxa) el primer aiguardent de poma destil·lat i doblement envellit, que han batejat com a Spirit de poma Mooma. La diferència principal respecte a altres licors d’aquest tipus és el doble envelliment que se li aplica a través de dues barriques de roure blanc americà amb rom i vins Sherry (Jerez). Les pomes que s’utilitzen són cultivades a l’Empordà. El director del Mooma, Llorenç Frigola, ha definit el producte com a “singular, únic i especial”, i ha destacat la importància de tenir ganes de fer coses.
Aquesta nova beguda està inspirada en el Calvados, de denominació d’origen de la Normandia que es fabrica des del segle XVI amb pomes autòctones d’aquesta regió del nord de França. Entre el director tècnic d’Spiritis & Plus, Juan Alberto Álbarez i el director del Mooma, Llorenç Frigola, han explicat tot el procés, que ha passat les fases de selecció, fermentació, destil·lació i envelliment. En aquest aiguardent de poma se li suma una etapa d’elaboració més de les que es realitzen habitualment. L’envelliment en botes de roure per un espai de temps permet als destil·lats arrodonir les seves característiques i els seus atributs a l’hora de ser degustat. A través d’una destil·lació tradicional i discontinua (doble destil·lació) s’obtenen els millors compostos aromàtics, als quals s’utilitza alambí de coure connectat al coll de cigne. L’Spirit de poma Mooma té un grau alcohòlic del 40% i té un aspecte de tons groguencs.
No és la primera vegada que Mooma treu suc a la poma, i de fet de cara l’any que ve volen treure un vermut de sidra i s’estan plantejant algun producte relacionat amb l’arròs. Amb aquest últim producte que han tret, actualment estan en fase de distribució i contacte amb els restaurants.
Quin gust té?
Segons els seus impulsors, l’Spirit de poma Mooma «deixa tota la sensació i el plaer d’aquests aromes, omplint per complet el paladar amb una sensació de viscositat i dolçor que recorda la poma, la fusta ben transformada en l’envelliment i tot l’art de la paciència, la dedicació i l’experiència dels seus creadors». La seva aroma és «molt equilibrada mitjançant les pomes dolces amb un lleuger toc de panses, fruits secs i regust de fusta i, la sensació en empassar, és de dolçor amb un retrogust de fruites i roure».
Sobre Mooma
Mooma està encapçalada per la tercera generació de la família que es dedica al cultiu de pomes a l’Empordà. El 2016, després de quatre anys de recerca, van començar a comercialitzar Mooma (Montgrí + Poma), la primera sidra catalana. Es tracta d’una beguda fresca, completament natural, de circuit curt, baixa en alcohol i saludable que s’elabora seguint un procés acurat de selecció de pomes, barreja segons les característiques, maceració, premsa i fermentació. Mooma, que compta amb una sidreria-restaurant a Palau-sator (Baix Empordà), també elabora sucs monovarietals de poma de quatre tipus diferents (Gala, Pink Rosée, Fuji i Granny Smith), vinagre de sidra, i compota, confitura i deshidratats de poma.