12.5 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

Una investigació destapa el dietari inèdit de la germana de Salvador Dalí

La historiadora Mariona Seguranyes ha culminat la investigació de set anys sobre l'entorn familiar de Salvador Dalí

David Parreño Mont
David Parreño Mont
Productor i redactor de Ràdio Capital de l’Empordà.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Una investigació destapa el dietari inèdit de la germana de Salvador Dalí
Loading
/

La historiadora Mariona Seguranyes ha culminat la investigació de set anys sobre l’entorn familiar de Salvador Dalí. Ho ha plasmat amb una exposició i el seu respectiu catàleg Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art. El nou llibre aporta el dietari de la seva germana Anna Maria, un text fins ara inèdit que ajuda a entendre l’important paper d’Anna Maria i, també, permet contrastar molts aspectes que s’havien afirmat sobre la vida de Salvador Dalí. Una de les principals conclusions de la historiadora és que tota la família treballava com un engranatge al servei del pintor. Ho explica la mateixa Mariona Seguranyes.

La investigació ha permès conèixer successos més privats com la trobada entre la família Dalí i Federico Garcia Lorca la Setmana Santa del 1925 o el viatge del pintor a París perquè conegui Picasso. La figura del pare Salvador Dalí Cusí també va ser molt present en la figura del pintor fins que l’esclat de la guerra marqués un abans i un després en la vida de la família.

Mariona Seguranyes ha aplegat en aquest volum de gairebé 300 pàgines molta documentació valuosa formada per cartes, imatges i documents, molts d’ells inèdits i procedents de col·leccions privades. Forma part del catàleg de l’exposició que es pot veure al Museu de l’Empordà, de Figueres, fins al 4 de novembre.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies