Una de les lectures que us recomano és una lectura transformadora, necessitada d’implementació. Hi han textos nascuts amb tota la intencionalitat per canviar les coses, capaços de condensar conceptes i sintetitzar grans treballs en poques frases. Són textos però que necessiten d’un suport posterior, d’una implementació real, tot i que la seva naturalesa apunta que així hauria de ser.
Estic parlant de la convenció sobre els drets de les persones discapacitades de nacions unides, un text que és d’aplicació directe a Espanya des de fa més de 10 anys, tot i que encara es troba necessitada d’una empenta.
La Convenció implica un canvi de mirada en el món de la discapacitat, la qual s’ha enfocat tradicionalment des d’un punt de vista medic o assistencial. Ara l’enfoc és sobre drets, en concret sobre drets humans.
Ser usuari d’una cadira de rodes pot ser un fet discapacitat, sobretot si tot són escales. Construint rampes fem que una cadira de rodes sigui un element menys discapacitant. Les barreres que poden trobar-se en la societat no només són arquitectòniques, també existeixen en el moment de trobar un lloc de treball, un lloc per viure, una escola o centres d’educació, pràctica de l’esport, en la participació política tan per escollir com ser escollits…
La convenció dels drets de les persones amb discapacitat s’inspira en uns principis que són la millor lectura que us puc recomanar, atès que representen un canvi en la qualitat de vida de moltes persones.
Els principis de la convenció són:
a) El respecte de la dignitat inherent, l’autonomia individual, inclosa la llibertat de prendre les pròpies decisions, i la independència de les persones.
b) La no-discriminació.
c) La participació i la inclusió plenes i efectives a la societat.
d) El respecte per la diferència i l’acceptació de les persones amb discapacitat com a part de la diversitat i la condició humanes.
e) La igualtat d’oportunitats.
f) L’accessibilitat.
g) La igualtat entre l’home i la dona.
h) El respecte a l’evolució de les facultats dels nens i les nenes amb discapacitat i al seu dret a preservar la seva identitat.