Un centenar de persones s’han concentrat aquest dissabte a les instal·lacions de l’antiga Ràdio Liberty de Pals per reclamar una actuació “urgent” per rehabilitar el complex. SOS Costa Brava ha criticat “l’estat de degradació i abandonament” que pateixen les instal·lacions des que els Estats Units el van desmantellar el 2006. Denuncien que “s’està incomplint el conveni de gestió, restauració i manteniment”, acordats entre el Ministeri de Transició Ecològica i la Generalitat el 2007, i que la deixadesa “posa en perill el patrimoni natural i cultural” de l’espai. Per això, demanen mesures de control de l’accés per evitar que la gent hi circuli lliurement i inversió per crear-hi un centre d’interpretació de la Guerra Freda.
Membres de Salvem la Platja de Pals, SOS Costa Brava, iNaturalist, el Cercle Català d’Història, la Gent del Ter, Amics de la Unesco de Girona i la Comissió de la Dignitat s’han concentrat aquest dissabte a les dotze del migdia davant l’entrada del complex de l’antiga Ràdio Liberty. La concentració s’ha fet per reclamar una actuació urgent per la “recuperació immediata del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i natural”.
L’entitat reclama inversió per crear-hi un centre d’interpretació de la Guerra Freda i preservar el jaciment arqueològic de la vila marinera dels segles XIII i XVIII. SOS Costa Brava també posa en valor el patrimoni arquitectònic contemporani creat per l’arquitecte Agustí Borrell.
Els ecologistes també reclamen protecció per la fauna i flora que hi habita. Apunten que algunes d’aquestes espècies es troben en perill d’extinció com el cas de l’Stachys marítima i del corriol camanegre, que necessiten “zones lliures de trepig per, en el cas del corriol, poder nidificar i reproduir-se perquè ho fa a les dunes”. A més, la Societat Catalana d’Herpetologia hi ha detectat “una de les comunitats de sargantana cendrosa més importants de Catalunya” i que també es troba en perill, així com una espècie d’escorpí protegida. També es volen recuperar les basses que van assecar-se per construir-hi les instal·lacions de l’antiga ràdio.
Ràdio Liberty, bé cultural
Actualment, Ràdio Liberty forma part de les propietats del Ministeri de Transició Ecològica, però el gestionen des d’Acció Climàtica. Ràdio Liberty ocupa 33 hectàrees dins del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. I el 2022, va ser declarat bé cultural d’interès local (BCIL) pel Consell Comarcal del Baix Empordà. Aquesta declaració se suma a la de bé cultural d’interès nacional (BCIN) atorgada anys abans a la part del jaciment històric i arqueològic de la vila marinera i la torre mora. Les reivindicacions que es van tirar endavant fa vint anys van fer que el complex entrés dins el parc natural i que es declarés també BCIL.