8.7 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Uns 40 agricultors gironins visiten finques agroforestals del sud-est de França per adaptar-se al canvi climàtic

El projecte, que s'emmarca en el LIFE AgroForAdapt, es desenvolupa en 76 sistemes agroforestals demostratius (850 hectàrees) repartits entre Catalunya, Castella i Lleó i França, i fa un seguiment per estudiar-ne diversos indicadors de productivitat i adaptació al canvi climàtic

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Una quarantena d’agricultors, ramaders i consultors han visitat diversos sistemes agroforestals del sud-est de França per adaptar l’agricultura i la ramaderia al canvi climàtic. Aquesta iniciativa forma part del projecte LIFE AgroForAdapt, de la qual la Diputació de Girona és sòcia. El programa es desenvolupa en 76 sistemes agroforestals demostratius, que compten amb 850 hectàrees, repartits entre Catalunya, Castella i Lleó i França. Se’n fa un seguiment per estudiar diversos indicadors de productivitat i adaptació al canvi climàtic. Cal destacar que França és un dels països pioners en la implantació d’aquests sistemes.

En el marc del LIFE AgroForAdapt, les comarques gironines executen actuacions en 85 hectàrees. Per una part, a la finca Camps i Armet (Monells), s’hi executaran actuacions de 16 hectàrees de parcel·les de conreu gestionen des de l’IRTA, a través d’un acord de col·laboració. Així, s’han realitzat plantacions d’arbres i arbustos propis d’aquest sector empordanès i s’han recuperat marges herbacis multifuncionals per potenciar els serveis ecosistèmics que la biodiversitat presta en els espais agrícoles.

També s’estan duent a terme actuacions silvopastorals en 49 hectàrees de bosc que gestiona la Diputació a Monells i en 20 hectàrees de la finca de Can Vilallonga, a Cassà de la Selva, per fomentar la pastura extensiva i prevenir els incendis forestals. Aquestes intervencions que formen part del projecte LIFE AgroForAdapt preveuen introduir l’ús pastoral al bosc per reduir-ne la vulnerabilitat al foc i generar productes alimentaris d’alt valor afegit.

La trajectòria amb aquests sistemes

Al llarg de tres dies, una quarantena de pagesos van visitar aquestes finques amb una llarga tradició agroforestal. Els membres de la Cooperativa Agroof, socis del projecte, han estat els amfitrions i guies d’aquest viatge. El grup de quaranta participants estava format per una gran diversitat de perfils, incloent-hi propietaris agroforestals, agrícoles, ramaders i forestals, empreses d’assessorament i entitats lligades a la gestió agrària, a més dels altres socis del projecte, com la Diputació de Girona.

Un exemple, d’aquestes finques és la que es troba a Terres de Roumassouze on es va combinar l’horticultura amb arbres en filera (nogueres, pollancres, cirerers, serveres o roures, entre altres). També es van conèixer finques on, des del 2017, es combina la vinya amb més de 29 espècies arbòries i arbustives per promoure la disponibilitat de fauna auxiliar (espècies que ajuden a combatre les plagues de la vinya), fer de tallavents i generar fruita i fusta, com és el cas de Domaine d’Eriane.

Finalment, es van explicar des del mateix espai les proves pilot dels sistemes silvopastorals iniciats els anys 2020 i 2022 a Mas du SireLa criança de porcs es combina amb més de 22 espècies arbòries i arbustives que aportaran un complement alimentari i protegiran els animals de les temperatures extremes i les tempestes.

Durant aquestes visites es van poder conèixer característiques del sòl, la distància entre arbres, les possibles combinacions arbòries i arbustives, els dies de sol, el volum de precipitació i les tècniques agrícoles i forestals ha permès reflexionar sobre la productivitat de les finques i els beneficis ambientals que aporta l’aplicació de sistemes agroforestals.

El LIFE AgroForAdapt

Aquest projecte, el LIFE AgroForAdapt 2021-2026, està cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea. La voluntat és avaluar i demostrar que els sistemes agroforestals poden ser una eina clau per adaptar-se al canvi climàtic per part dels sectors agrícola i forestal. Algunes de les parcel·les visitades on s’havien implantat sistemes agroforestals en anys anteriors també formen part del projecte com a mostra de control de seguiment científic per poder comparar els resultats i extreure’n conclusions.

El projecte té un enfocament multidisciplinari i transnacional, amb vuit beneficiaris, que són el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (coordinador), Agresta, Agroof, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i la Fundació Emys. També compta amb el suport de la Diputació de Tarragona com a entitat cofinançadora.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies