La tramitació al Senat de la llei que afectarà als cànons de residus pot afectar el buidatge l’abocador de Vacamorta. Això impactarà inevitablement a la recuperació de les basses de Vacamorta. Per això, ens visita Daniel González, portaveu de la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles, al Supermatí de Ràdio Capital.
Les basses de Vacamorta es van formar per processos d’extracció. Els clots s’havien de tapar, però amb l’aigua de la pluja o la filtració s’han creat unes llacunes que formen aquestes basses. Quan es va fer l’abocador de Vacamorta van tapar 9 de les 13 basses amb residus. Avui dia només hi ha 4 basses visibles, però que s’han de restaurar.
Incloure les basses a l’inventari de zones humides és bàsic pels ecologistes. Primer de tot, la llei indica que totes les zones humides s’han de respectar. Curiosament, les basses de Cruïlles es van eliminar de l’inventari amb l’entrada de l’abocador de la zona. Daniel González explica que la prioritat és que es compleixi la llei.
La lluita de la PAAC
Fa gairebé 22 anys que la PAAC lluita per recuperar la zona de les basses de Vacamorta. Són poca gent la que lluita contra les administracions, a causa del temps que fa que dura la lluita. Tot i això, els tribunals els han donat la raó. Però les basses de Vacamorta no han estat la prioritat per les institucions.
La recuperació de Vacamorta
Per recuperar l’espai natural de les basses de Vacamorta hi ha un procés que ja fa anys que s’allarga. Des de la Generalitat s’ha promès un estudi per concretar les bases de recuperació de la zona i com fer-ho de la manera més adequada.
González explica que les paraules són bones. Però es queixa que falten accions i fets que demostrin aquestes bones iniciatives. La Comissió de Seguiment rep informació regular i està intentant gestionar els tres milions de tones que hi ha actualment a l’abocador de Vacamorta, que per llei han d’abandonar el paratge de Cruïlles.
La llei que es tramita al Senat
González explica que la llei està a favor seu. I tot i que la llei s’ha d’aplicar, no saben quant de temps es pot allargar aquest procés de buidatge de l’abocador. La PAAC l’únic que pot anar fent, de moment, és denunciar a la Generalitat davant els tribunals per la mala gestió de l’abocador i la falta de buidatge.