Durant la Setmana Santa 2022, retorna la Processó de Verges després de dos anys consecutius de suspensió de la celebració més típica de la localitat baix-empordanesa. Com també el pròxim Dijous Sant, 14 d’abril, es tornarà a ballar la Dansa de la Mort pels carrers vergelitans. Un any més, els esquelets dansaries exhibiran els tradicionals vestits creats per l’artista Jordi Rodríguez-Amat i, per això, hem volgut repassar l’elaboració d’aquest vestuari.
Els esquelets de la Dansa de la Mort que es mostren avui dia van ballar per primera vegada pels carrers del municipi vergelità, el Dijous Sant del 2008, després de 3 anys de feina de Rodríguez-Amat. L’artista, escultor i fotògraf va decidir renovar el vestuari el 2005 perquè l’anterior ja tenia més de vint-i-cinc anys.
La seva activitat creativa va consistir a pintar uns ossos de la manera més natural i realista possible sobre una tela negra. Però, aquesta confecció va comportar un procés de més de tres-centes hores de feina per l’artista.
En primer lloc, Rodríguez-Amat va dibuixar amb un llapis blanc els ossos sobre la tela dels mateixos vestits. Seguidament, va imprimir “una capa de pintura acrílica blanca molt diluïda amb aigua i làtex amb la finalitat de què la pintura penetrés perfectament dins la tela. Quatre noves capes de pintura cada cop més espessa, seguiren a la primera.”
Les capes es van tenyir posteriorment de colors amb tons beix, blau i negre fum (fum d’estampa) com a mètode per donar el to dels ossos sobre la lluminositat de l’emprimació blanca. L’últim pas del procés va ser l’ombreig dels ossos per aconseguir més relleu i realisme.
Finalment, les moltes hores de feina de Jordi Rodríguez-Amat, van concloure amb un conjunt de cinc vestits, cascs, guants i sabatilles (amb reserves i diferents talles). Un treball artístic que va fer que els cinc esquelets (la Dalla, la Bandera, els Platets i el Rellotge) poguessin ballar al ritme del tabal per carrers de Verges per molts més anys. És a dir, continuar mantenint viva l’única mostra original de Dansa de la Mort declarada, a més, Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.