El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha acordat que per protegir la nidificació del corb marí emplomallat (espècie amenaçada d’extinció amb la categoria de vulnerable) es restringirà cada any l’accés a la zona on habitualment acostuma a nidificar, entre l’1 de desembre i el 31 de maig. En el cas de Sant Feliu de Guíxols, aquesta zona comprèn el segon tram de la Via Ferrata de la Cala del Molí, i per aquest motiu, seguint les directrius del Departament, entre desembre i final de maig aquest tram de la Via Ferrada “es desequiparà i s’establirà un període d’accés restringit, per tal de no causar pertorbació als nius establerts”.
Seguint la directriu del Departament, “aquesta restricció, per la part final del període de nidificació, es podrà veure ampliada o reduïda en funció del resultat del cens. De la mateixa manera, l’abast superficial de la restricció temporal d’accés també es pot veure ampliada si es detecten altres punts de nidificació”. L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols considera molt positiva aquesta mesura, ja que es basa en criteris de protecció ambiental.
Cal recordar que aquest any ja hi va haver un episodi de tancament del tram segon de la Via Ferrada, el passat 18 de febrer de 2023 fins a finals de maig, quan es va procedir a dur a terme una actuació d’urgència en un punt anomenat ‘Es Fiscorn’ com a mesura de protecció preventiva per haver-se detectat nidificació activa de corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), concretament dos nius.
Des de la Generalitat es recorda que ja des de l’inici de la construcció d’aquest equipament tots els permisos d’obertura i ús quedaven condicionats a la protecció del medi natural. El Govern català està treballant també en el Pla de Conservació, document en el qual “es determinaran les mesures que es considerin oportunes d’aplicar per a la conservació del corb marí emplomallat en aquest sector pel que fa abast i temporalitat, entre d’altres”, segons expressa la Generalitat en un comunicat.