6.4 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

Víkingur Ólafsson tanca el 43è Festival de Torroella de Montgrí amb ‘Variacions de Goldberg’

El certamen empordanès ha aconseguit un 91,5% d'ocupació

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Johann Sebastian Bach ha reviscut aquest divendres a la nit a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí amb la reinterpretació de l’obra ‘Variacions de Goldberg’ que n’ha fet el pianista Víkingur Ólafsson. L’islandès ha enregistrat un nou treball amb aquesta interpretació de l’obra i a partir de la tardor arrencarà una gira internacional per presentar la seva visió del clàssic de Bach.

El pianista assegura que cada vegada que interpreta l’obra intenta “donar-li matisos diferents” i fer que cada actuació sigui única, perquè considera que aquest era “el desig de Bach” quan la va interpretar. Víkingur Ólafsson ha demostrat delicadesa i energia a parts iguals a l’hora d’interpretar aquesta melodia de 75 minuts de forma ininterrompuda.

El pianista ha assegurat que ‘Variacions de Goldberg’ és “com una enciclopèdia” en què es poden veure diferents registres musicals a través de les 30 obres que la composen. El músic ha avançat que el públic s’emocionaria perquè en alguns moments Bach intentava mostrar l’eufòria i en d’altres la pena. Ólafsson ha actuat per primera vegada a l’Espai Ter dins de la programació del certamen de Torroella de Montgrí.

Clausura del Festival

Amb el concert d’aquest divendres al vespre, el Festival de Torroella de Montgrí ha abaixat el teló de la 43a edició. Ho ha fet amb una ocupació molt elevada, amb un 91,5% de les localitats venudes. La directora del certamen, Montse Faura, ha assegurat que tancat aquesta edició “molt satisfets quantitativament i qualitativament”, ja que més enllà de la xifra d’ocupació els organitzadors han tingut molt bon retorn per part del públic.

En aquest sentit, Faura ha apuntat que han aconseguit que els espectadors facin “una cita a cegues” amb els artistes i es “deixen sorprendre” per un repertori poc habitual. Es tracta d’un fet poc habitual entre els seguidors de la música clàssica, ja que “els melòmans sempre tenen la tradició d’informar-se de les peces i els artistes abans d’entrar a l’auditori”, ha afegit la directora.

La programació del festival va començar el 14 de juliol amb un concert amb l’orquestra Simfònica del Vallès, que va interpretar la composició que va fer Juli Garreta ara fa cent anys dedicada a les Medes. Pel concert inaugural, el festival va col·locar un escenari al Molinet de l’Estartit, amb les illes al fons. La Simfònica del Vallès va estar acompanyada pel pianista Marco Mezquida.

Per altra banda, aquesta edició del certamen musical ha repassat els últims cinc segles de música clàssica amb un repertori que ha anat des del Renaixement fins al segle XXI. A través de les obres que han sonat, el festival ha reivindicat el poder transformador de la música i la cultura i ha convidat al públic a reduir el ritme frenètic de les vides per gaudir d’una música “a recer de la fúria del món”.

A més, el 6 d’agost Torroella de Montgrí va ajuntar la prestigiosa formació de música antiga L’Arpeggiata amb Maria del Mar Bonet en un concert que va ser coproduït per Torroella amb els festivals de Pollença i Sagunt a Escena.

Torroella lidera l’Acadèmia Barroca Europea

A més, el Festival de Torroella de Montgrí ha sabut fa pocs dies que seguirà participant en el projecte EEEmerging + que permet al certamen fer residències, mentories i tutories de joves músics al festival. La participació de Torroella en aquest projecte serà per a quatre anys més. A part, Torroella de Montgrí liderarà conjuntament amb el Festival d’Ambronay l’Acadèmia Barroca Europea en els propers quatre anys.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies