L’Institut escola Vila-romà ha iniciat aquest mes de novembre un projecte transversal de descoberta i coneixement de la sang. Es tracta d’un dels projectes elaborats en col·laboració amb l’Hospital de Palamós arran de l’aliança Magnet establerta el 2018 per a la innovació pedagògica del centre.
Tot l’alumnat del Vila-romà ha treballat la sang d’una forma participativa i vivencial a partir de la descoberta. Les accions s’han fet en funció del nivell de cada cicle i les competències a assolir per l’alumnat. Per això, els diferents coordinadors han treballat i planificat el programa d’accions específiques per a cada cicle.
La temàtica és d’allò més variada, com pot ser la cura de ferides per al cicle infantil; l’observació directa de la sang a través del microscopi al cicle inicial de primària; la visita al laboratori de l’Hospital de Palamós al cicle mitjà de primària, la conscienciació als mitjans de comunicació sobre les donacions de sang al cicle superior de primària, i dades globals i gestió de residus a 1r i 2n d’ESO.
Totes les activitats van encaminades a un acte final del projecte. Es tracta d’una donació de sang a l’Institut Escola Vila-romà que es realitzarà al centre aquest dijous, 2 de desembre de 10 a 13 h i de 15 a 19 h. L’objectiu concret de la donació és aconseguir més d’una cinquantena de donacions.
El Magnet a Vila-romà
El programa serveix per a crear una aliança educativa de l’escola Vila-romà amb l’Hospital de Palamós fomentant la innovació pedagògica en el camp científic i de la recerca, treballant amb tots els alumnes del centre, de 3 a 12 anys, temes referents a la salut, l’alimentació o l’exercici físic.
“MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució de referència. Magnet és un programa impulsat conjuntament amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, en col·laboració amb ajuntaments com és el cas de Palamós. El programa Magnet aplega 33 centres educatius amb un total de 10.168 alumnes i 1.107 docents de 19 municipis de tot Catalunya.
Les institucions que hi participen són institucions capdavanteres en un camp de coneixement específic que tenen un compromís educatiu amb la societat i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.