Vira Minchuk, refugiada ucraïnesa a Palamós: “Em va sorprendre que gent d’un altre país ens volgués ajudar tant”

Parlem amb Vira Minchuk i Irma Minchuk, mare i filla que van arribar fa un parell de setmanes a Palamós amb el comboi de rescat que va sortir des de la Bisbal. Asseguren que estan molt agraïdes de com se les ha ajudat i rebut al Baix Empordà, però que esperen poder tornar el més aviat possible al seu país

La Vira és una de les refugiades d’Ucraïna que va arribar a Catalunya fa poques setmanes amb el comboi de furgonetes que va sortir de la Bisbal d’Empordà. Ella vivia a Kíev amb el seu marit (que s’ha hagut de quedar a la guerra) i la seva filla, l’Irma, amb qui viu ara a casa d’un matrimoni de Palamós. Hem pogut parlar amb la Vira i l’Irma per conèixer la seva història i per saber, de primera mà, quina és la situació al país que han hagut de deixar.

La Vira explica que a Palamós hi estan molt bé, i que tot seria ideal si no fos que són aquí per culpa de l’atac rus: “situació perfecta, però mala ocasió”. Es mostra convençuda al 100% que Ucraïna guanyarà la guerra, i espera poder tornar el més aviat possible al seu país quan això passi. De moment, està fent feines de voluntariat per ajudar tant als refugiats que arriben aquí, com als ucraïnesos que s’han quedat al seu país. Explica que ara fa falta molt menjar, i ha volgut que compartim el seu telèfon per si algú vol col·laborar: 685 229 571 (només trucades) o +380504401107 (Whatsapp).

L’entrevista és en anglès. Per veure els subtítols del Youtube, feu clic a l’icona de Subtítols. Us sortiran automàticament en anglès. Per tal de veure’ls en català o en qualsevol altre idioma, feu clic a l’icona de ‘Configuració’ i després ‘Subtítols’, ‘Tradueix automàticament’ i finalment seleccioneu l’idioma que volgueu. 

L’Irma, la filla de la Vira, té 15 anys, i va fer el viatge amb la seva mare. Dues setmanes després d’arribar a Catalunya, ja ha començat a anar a l’institut a Palamós. Van viure un mes de guerra, i ella mateixa ha volgut explicar la situació que van viure a Ucraïna i les conseqüències que els ha provocat: “Encara ara quan sento alguns sorolls forts o sirenes d’ambulàncies, el primer que penso és cap a on córrer, a on trobar un búnker”.