8.6 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

Visita les 5 rutes de senderisme més singulars del Baix Empordà

T'ensenyem les rutes més particulars per caminar aquest estiu a la comarca.

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Més enllà de la platja i el sol, el senderisme és una bona manera de gaudir de l’entorn natural del Baix Empordà. Existeixen centenars de rutes que permeten descobrir els diferents indrets de la geografia de la comarca, des de camins de ronda costaners, fins a cims de la serralada litoral catalana. Allunyant-nos dels clàssics, des de Ràdio Capital hem volgut destacar les rutes més singulars de la comarca.

  1. Església i dòlmens de Fitor des de Fonteta

Comencem aquesta llista amb una ruta per descobrir el patrimoni megalític i natural del Massís de les Gavarres, la serra arcada del litoral català, que tanca la geografia empordanesa.

El trajecte, d’una distància aproximada de 15,8 km, comença des del petit poble de Fonteta i s’endinsa cap a la zona boscosa de les Gavarres, passant per diferents monuments d’interès com el pou de glaç de Mas Cals o el conjunt arquitectònic de l’Església de Santa Coloma de Fitor.

La ruta segueix cap a la necròpolis megalítica de la serra de Cals, que ens permet descobrir diferents edificacions megalítiques del neolític, com el Dolmen dels tres Peus.

En un entorn boscós, però amb vista a les terres empordaneses o les Illes Medes, la ruta no presenta cap dificultat tècnica, tot i tenir un desnivell acumulat de 400 m, amb una altitud màxima de 287.

  1. Els Carcaixells d’en Cama i el Montclar a l’Ardenya

Aquesta ruta circular, pensada pels més aventurers, s’endinsa cap al massís de l’Ardenya, als peus de la vall d’Aro, per arribar al cim del Montclar.

L’itinerari és d’un gran interès geològic, on predominen les formes granítiques arrodonides, immergides en arbres surers, i hi acompanyen unes vistes espectaculars de tota la vall i el Montgrí.

El camí comença a Carcaixells d’en Cama i el Montclar a la bifurcació del GR 92-1 i el PR-C 102, a Can Llaurador, i s’enfila pels Carcaixells. El punt més especial, però, és el pont penjant que connecta el pas de l’Arítjol.

Pel que fa a la dificultat, la ruta no té un gran desnivell (410 m), i supera per poc els 6 km de distància. Ara bé, alguns trams de la ruta són aeris i estan equipats amb cordes i cadenes, tan en l’ascens com en el descens, és a dir, que requereixen grimpar. Per això, no és recomanable per persones amb por a les altures.

  1. Ruta minera des de Mont-Ras

Ens movem cap a Mont-Ras per conèixer el passat miner de la serra de les Gavarres. Allà comença una ruta de menys de 12 km i un desnivell de 282 m, en un entorn boscos que proporciona ombra en la major part del trajecte.

L’itinerari passa per les restes de la mina Pepito, una antiga zona d’abstracció minera del segle XX. Allà s’extreia quars, baritina i galena, minerals usats per la fabricació de pintures i indústria química.

La ruta segueix cap a la bassa de la pedrera de la Morena, un espai idíl·lic per fer una parada curta per descansar. Aquesta pedrera es va començar a explotar el 1966 i en els darrers anys, abans de la seva clausura el 1999, la pedra extreta es va destinar a la construcció del port de Marina de Palamós.

L’última parada abans de tornar a Mont-Ras és la font de la Teula, situada en el paratge del Sobirà. Construïda l’any 1907, i restaurada per última vegada l’any 1991, la Font de la Teula va ser una de les fonts més populars i visitades pels habitants de Palafrugell durant la primera meitat del segle XX.

  1. Cim del Montagut des de Vall-Llobrega

Continuem amb un altre itinerari per les muntanyes de les Gavarres. Aquest cop, però, per fer un altre dels seus cims, el Montagut.

La ruta, de forma circular, surt del municipi de Vall-Llobrega, entre Palafrugell i Calonge, i s’endinsa cap a les zones boscoses que envolten el massís de les Gavarres. Passant pel dolmen neolític que podem trobar als seus peus, el trajecte ens porta fins al cim del Montagut, on podrem gaudir d’unes vistes espectaculars del terme municipal de Palamós i la seva costa.

El trajecte no supera els 7 km i la distància màxima és de 277 m. Per tant, és una excursió recomanable per a totes les edats i nivells.

    1. Aeròdrom 318 de Canet de Tallada

Acabem amb una ruta per visitar el passat rde la comarca: l’aeròdrom republicà de Canet de la Tallada.

L’itinerari surt des del mateix municipi de Canet de Tallada, tocant a Verges, i dirigint-se cap a l’est, es troben les restes del camp d’aviació 318. Es tracta d’un aeròdrom construït l’any 1938 per l’exèrcit republicà per defensar les costes empordaneses de les embarcacions feixistes. La construcció consta de refugis antiaeris, caseta de control i el cos de guàrdia, a més de les dues pistes d’aterratge dibuixades a terra.

Visitat l’antic aeròdrom, la ruta s’endinsa cap a la riba del riu Ter, on cap al tram equatorial, trobem la resclosa de Canet, una construcció del segle XVI, destinada a tallar el curs del riu per alimentar el rec del molí.

Pel que fa a la dificultat, la ruta no supera els 9 km i és completament plana. Ara bé, no és la més recomanable per a les hores més caloroses del dia, ja quasi no hi ha racons amb ombra.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies