Els resultats electorals del 28 M mostren com l’extrema dreta ha entrat a diversos ajuntaments de Catalunya i la comarca del Baix Empordà no n’ha estat una excepció. A aquesta tendència l’acompanya la desaparició de Ciutadans dels consistoris, ja sigui per la no presentació de candidatures o per no haver arribat al mínim de vots que fan falta per obtenir representació. La pregunta que cal respondre és si aquest auge de Vox i la gairebé desaparició de Ciutadans respon a un possible trasvasament de vots d’aquesta última formació cap a Vox.
Al Baix Empordà, concretament, Vox ha obtingut representació en els tres ajuntaments pels quals es presentava: a Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, amb Sandra Moya; a Palafrugell amb Adela Garcia; i a Palamós, amb Cristina Ruz. Aquesta formació ha obtingut un representant en cadascun d’aquests tres consistoris. A Palamós cal destacar, però, que l’entrada de Vox a l’ajuntament ha anat de ben poc, ja que només va obtenir tres vots més que la proposta del Partit Popular.
L’entrada d’aquest partit d’extrema dreta ha coincidit amb la desaparició de la formació de Ciutadans als consistoris. D’entrada, en aquestes eleccions hi havia pocs municipis a la comarca on es presentés la candidatura de Ciutadans, en comparació amb les anteriors eleccions municipals. Un dels municipis on s’ha presentat el partit, però no ha aconseguit representació ha estat a Santa Cristina d’Aro, amb la candidatura de Cristina Rosell.
Els municipis on no s’hi han presentat candidatures de Ciutadans, però que han estat durant l’últim mandat al consistori, han estat Palafrugell, amb Joan Farré; Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, amb José Luís Villa; o Torroella de Montgrí i l’Estartit, amb Pere Cuadros. En el cas de Palamós, l’antic regidor de Ciutadans, Cristóbal Posadas, enguany s’ha presentat com a cap de llista pel Partit Popular.
Hi ha un possible transvasament de vot de Ciutadans cap a Vox?
Tot i que es podria creure que aquest transvasament de vot de Ciutadans cap a l’extrema dreta podria ser causal, el politòleg, Andreu Paneque, durant el programa especial de cobertura de les eleccions a Ràdio Capital, es mostrava en desacord amb aquesta afirmació i explicava que no són partits assimilables. Ciutadans es defineix com un partit liberal, en canvi, Vox no té por d’anomenar-se partit d’extrema dreta.
L’ex consellera de benestar i famílies, Dolors Bassa, coincidia amb Andreu Paneque afirmant que les polítiques de Ciutadans no es poden comparar amb les que proposa Vox. A més, destaca que moltes llistes de Ciutadans no es van presentar en aquestes eleccions municipals. Andreu Paneque recorda que “Ciutadans va omplir un buit” en el sistema electoral en un moment determinat.
Així, Andreu Paneque conclou que la desaparició de Ciutadans al Baix Empordà i a la resta de Catalunya, no respon a un transvasament únic de vots cap a Vox. Cal recordar que després de l’anunci de l’avançament de les eleccions generals al 23 de juliol, Ciutadans ja ha comunicat que no s’hi presentarà.