14.2 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Xalet del Golfet. El TSJC anul·la les llicències d’obra però de moment no s’haurà d’enderrocar

A criteri de les Entitats ecologistes, el resultat dels errors en l’atorgament de les llicències sense haver avaluat l’impacte paisatgístic són responsabilitat de l'Ajuntament de Palafrugell, a qui acusen d'haver comès irregularitats en l'atorgament de les llicències.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha validat la sentència de primera instància dictada en data 4 de Desembre de 2020 que va ordenar l’enderroc de bona part dels murs de contenció i que va comportar l’anul·lació de la llicència d’obres atorgada per edificar un habitatge unifamiliar al paratge del Golfet.

Aquesta anul·lació es va produir per manca d’anàlisi d’alternatives d’emplaçament, manca de presentació d’Estudi d’impacte i integració paisatgística i manca d’informe de l’òrgan de paisatge de la Generalitat de Catalunya, així com per la manca de justificació de l’increment del 3% d’ocupació màxima. El tribunal ordena la retroacció de totes les actuacions per tal d’efectuar la preceptiva avaluació de l’impacte paisatgístic de l’obra, i ordenant també la incoació d’un expedient sancionador, així com l’anul·lació de la final legalització de les obres realitzades sense ajustar-se a allò autoritzat.

D’aquesta forma queden definitivament anul·lades les 3 llicències d’obres atorgades per l’Ajuntament de Palafrugell per Acords de la Junta de Govern de dates 1 d’Abril de 2014 pel que fa a la casa, 17 de Març de 2016 pel que fa als murs de contenció i tancament de parcel·la i de 15 de Desembre de 2016 de legalització de la resta d’obres.

El TSJC ha desestimat els 3 recursos d’apel·lació interposats per totes les parts, l’Ajuntament de Palafrugell, la promotora de les obres i l’Associació Salvem El Golfet.

En els recursos ara desestimats, l’Ajuntament de Palafrugell i la Promotora de les obres van impugnar la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu de Girona tot sostenint que les 3 llicències atorgades eren ajustades a la Normativa Urbanística i que no calia practicar cap dels tràmits que el Jutjat i el TSJC han considerat preceptius i vulnerats per part de l’Ajuntament de Palafrugell en atorgar les 3 llicències.

Per la seva banda, Salvem el Golfet impugnava també indirectament el planejament urbanístic que va qualificar els terrenys com a sòl urbà i va permetre augmentar la volumetria de la zona i per aconseguir també l’enderroc directa de tot allò construït.

Enderrocament pendent

Però el possible enderrocament del xalet del golfet dependrà de l’avaluació que la Generalitat faci de l’impacte paisatgístic de les obres executades. Segons sosté SOS Costa Brava si l’administració no aprova l’impacte paisatgístic de la reforma, les obres que es van fer no poden ser legalitzades i per tant, reclamen, es podria haver d’enderrocar.

Tant SOS Costa Brava com Salvem el Golfet afirmen que amb els pronunciaments de la sentència de Girona avui confirmada s’han d’enderrocar també els murs perimetrals en les parts que superen els 1’5m establerts com alçada màxima. Extrem que comporta l’enderroc dels murs en els punts que assoleixen 3 metres i fins a 4m d’alçada, i que impedirà legalitzar també la gran edificació.

A criteri de les Entitats ecologistes, el resultat dels errors en l’atorgament de les llicències sense haver avaluat l’impacte paisatgístic són responsabilitat de l’Ajuntament de Palafrugell, a qui acusen d’haver comès irregularitats en l’atorgament de les llicències.

Més informació, aquí

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Francesc Almagro: “Cal crear un nou pla per poder-nos adaptar a la nova mobilitat de la comarca”

Les sindicatures de greuges del Baix Empordà han fet una crida a repensar el sistema de transport públic de la comarca coincidint amb la propera renovació de la seva concessió. Proposen una reforma integral per millorar la connectivitat amb Girona, Barcelona i estacions clau com les de Flaçà, al Gironès, i Caldes de Malavella, a la Selva. I per parlar de totes aquestes reivindicacions ens ha visitat al Supermatí el Síndic de Greuges de Palafrugell, Francesc Almagro.

Altres notícies