Aquesta setmana passada els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb el Grup de Recerca MerdRecover de la Universitat de Barcelona, han retirat una xarxa de pesca abandonada en una zona de busseig de la cala de Port Salvi a Sant Feliu de Guíxols. Aquesta xarxa l’havien detectat des d’una escola d’immersió del municipi. Les xarxes de pesca abandonades al mar poden ser un perill, tant per la vida marina com per les persones que realitzen activitats al mar.
Jordi Marín, cap de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra, explica que les xarxes de pesca abandonades i no localitzades poden ser un perill ja que són imprevisibles. A més, poden danyar el fons marí i també fer perillar la navegació o la pràctica d’esports nàutics. Per això, és necessari que es notifiqui a l’administració aquesta localització de xarxes abandonades per veure si es poden retirar.
Segons un estudi recent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, aquestes xarxes abandonades afecten a més de 90 espècies, atrapant els peixos en aquestes xarxes fantasmes. Per retirar aquestes xarxes s’ha d’alertar a l’administració. Per evitar el dany al fons marí i que les xarxes quedin arrelades, des de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible s’activen protocols d’urgència per retirar les xarxes del fons marí en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra.
A més, des d’aquesta Direcció General tenen en marxa un procediment per extreure aquestes xarxes de pesca, en procediments habituals i adjudicats a empreses especialistes qie posen en marxa cada any en diversos punts del litoral català.
Marín destaca que cal que els pescadors notifiquin la pèrdua d’aquestes xarxes al departament d’Acció Climàtica, tot i que es pot notificar a la mateixa administració. Cal tenir en compte que aquesta retirada de les xarxes l’ha de fer un grup especialista, pel perill que suposa i per evitar que quedi danyat el medi marí.