Xavier Besalú i Costa, nascut a Sant Julià de Ramis el 1953 i resident a la Bisbal des de fa un grapat d’any, és doctor en pedagogia per la Universitat de Girona, on exerceix de professor del Departament de Pedagogia. Està especialitzat en educació intercultural, didàctica i currículum i formació del professorat.
Ell mateix defineix la pedagogia com “aquest art i aquesta ciència humil que mira de conjugar la confiança i l’exigència, que convida amb insistència però que no obliga, que exerceix la comprensió i que alhora avalua, que interpel·la la consciència de cada individu perquè es decideixi a provar, a aprendre, fins i tot a equivocar-se”.
Les seves investigacions i publicacions sobre immigració, interculturalitat, escola i nouvinguts i models d’aules d’acollida són un referent a Catalunya i a l’Estat espanyol. En aquest context afirma que “el repte que ha d’afrontar la convivència és el de garantir la coexistència pacífica en un mateix espai de persones i grups socioeconòmicament desiguals i culturalment diferents”
El doctor Besalú és vicepresident de l’Associació GRAMC (Grup de Recerca i Actuació amb Minories Culturals). Assessora la col·lecció «Quaderns d’Educació Intercultural», que edita Libros de la Catarata. És membre del Consell Editorial de les revistes Arxius
Analítics de Polítiques Educatives i Rizoma Freireano, que edita l’Institut Paulo Freire d’Espanya.
Entre les múltiples activitats de Xavier Besalú també hi figura la de cap de Publicacions de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, on el 2016 va publicar el seu llibre “No som aquí per rendir-nos. La pulsió ètica de la pedagogia” Ha estat membre del Consell Escolar de Catalunya durant vuit anys i en l’actualitat també forma part de la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.