La Xarxa de Polígons del Baix Empordà vol promoure el sòl i el sostre industrial de la comarca fomentant una visió de conjunt. Per explicar-nos alguns detalls d’aquesta iniciativa i avançar algunes de les accions que s’estan treballant ens va visitar al Supermatí el vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé.
Xavier Dilmé destaca que a la comarca hi ha un consens polític per tirar endavant l’Oficina Tècnica de Suport als Polígons, que va néixer el setembre del 2021. A més, tot i que el Baix Empordà és una comarca de serveis, després de la pandèmia es va voler impulsar la indústria i es va apostar pels polígons industrials.
Des de l’Oficina Tècnica, afirma Dilmé, es dissenyen els objectius i s’estableixen les prioritats que vol assolir el Consell Comarcal en el sector industrial. El primer dels objectius és millorar els serveis que ofereixen les empreses. També els interessa mostrar a l’exterior el conjunt de polígons en unitat, és a dir, treballar de manera conjunta i proactiva. Finalment, també volen potenciar l’associacionisme dins els polígons i establir sinergies entre les diferents poblacions.
Les comunicacions i la qualitat de vida
Actualment, al Baix Empordà hi ha 40 polígons repartits en 18 municipis amb més de 500 empreses instal·lades. Xavier Dilmé afirma que un dels valors dels polígons del Baix Empordà és la xarxa de comunicacions que hi ha a la zona. També destaca la qualitat de vida que ofereix una comarca com el Baix Empordà.
Xavier Dilmé explica que la intenció és potenciar l’oferta existent al Baix Empordà. També es volen millorar algunes mancances que sorgeixen als polígons de la comarca, com, per exemple, la senyalització, la seguretat o la neteja.
L’aposta per les empreses al Baix Empordà
Hi ha polígons, com el de Palafrugell o el de Forallac, que són més grans, tenen més rellevància i hi ha empreses més grans. I tot i que també volen potenciar les petites i mitjanes empreses, Xavier Dilmé afirma que volen instal·lar empreses més grans als polígons.
Xavier Dilmé relata que a l’hora de buscar empreses que puguin ocupar espais als polígons se centren, sobretot, en empreses que treballen en el sector de les energies renovables, les noves tecnologies i l’agroalimentació. Tot i això, no es tanquen a rebre propostes d’altres tipus de companyies.
Problemàtiques que s’han de solucionar
Hi ha diversos aspectes que Xavier Dilmé creu que s’han de solucionar. El primer exemple que posa és que la fibra òptica no arriba a tots els polígons del Baix Empordà i en certs punts hi ha problemes per rebre cobertura. Dilmé explica que aquest és un dels punts que s’ha de solucionar amb més urgència.
A més, destaca que molts polígons i ajuntaments no estableixen mecanismes de coordinació i comunicació. Per això, des del Consell Comarcal incideixen en aquest aspecte a través de l’associacionisme i el foment del diàleg. S’ha fet una prova del foment d’aquesta associació al polígon de Vall-Llobrega. A través d’aquest diàleg, que Dilmé destaca que ha de ser constant, se solucionarien altres aspectes de manera més àgil com la neteja, la senyalització o la seguretat.
La millora del transport públic als polígons, destaca Dilmé, permetria afavorir la mobilitat. Amb la reducció de cotxes aparcats al polígon els camions podrien fer les maniobres més lliurement. Tot i això, no és senzill organitzar fomentar aquesta eficiència en el transport públic.