El professor de literatura de la Universitat de Girona (UdG) i director de la Càtedra Josep Pla, Xavier Pla, s’endinsa en la biografia del gran prosista català modern, Josep Pla, amb Un cor furtiu. Aquest nou volum, presentat al Mas Pla, explora les llums i ombres de la vida de Josep Pla i ho fa a través de documents i testimonis, molt d’ells inèdits. Així, Xavier Pla donar a conèixer episodis de la biografia del prosista català molts cops ignorats o poc tractats.
Un cor furtiu explora a través més de 1.500 pàgines i de diversos fils la complexitat del perfil de Josep Pla. Tal com apunta Xavier Pla la biografia explora els diversos perfils de Josep Pla, des del jove que des de ben aviat no sabia entendre la vida sense una ploma als dits, el reporter internacional que als anys vint va irrompre com a escriptor amb un èxit inusitat, el periodista polític que es va posar al servei de la Lliga, el militant antirepublicà que va ser obertament profranquista fins al final de la Guerra Civil, l’home desenganyat que a l’inici de la llarga postguerra es va instal·lar al seu país petit i va fer més que ningú per recuperar la massa de lectors en català, l’autor que va bregar dècades i dècades per culminar la seva obra completa, i també vell sorneguer i una mica repatani que no amagava del tot les seves fantasies persistents.
Les veus i relacions de Pla
A l’obra de Xavier Pla s’hi poden sentir tant la seva veu com la dels seus pares, germans, les d’Adi Enberg, Aurora Perea, les altres dones que el van estimar, dels seus amics o els personatges amb els quals hi va tenir tracte. “Observem també el tracte proper de Pla amb la seva família”, apunta Xavier Pla. L’obsessió de l’autor també ha estat la voluntat de donar veu a aquests personatges, sobretot les veus femenines de la vida de Pla, per explicar la vida del prosista català i les relacions amb Josep Pla.
El fil del cor de Pla evoluciona i teixeix lligams al llarg de tot el llibre. Durant la presentació Xavier Pla ha destacat aquesta metàfora relacionada amb el cor, recordant que tot i ser un autor poc sentimental, va ser estimat i va estimar al llarg de la seva vida. L’escriptor afegeix, a més, que Josep Pla, tot i beure i fumar, va patir tres atacs de cor.
La història i Pla
A part de recuperar els testimonis de l’entorn de Josep Pla, l’obra fa reviure també els moments més crucials de la història de Catalunya, Espanya i d’Europa al llarg del segle XX, sempre des del punt de vista del prosista català. Xavier Pla destaca que amb la troballa de quatre quartilles on l’escriptor després de la Guerra anota, entre el juliol del 1936 i el gener del 1939, on es troben ell i Adi Enberg. “Faig servir aquest document com a fil per construir què fa Pla entre aquests anys”, explica el director de la Càtedra.
I tot i que existeixin diversos interrogants de la vida de Pla que no s’acaben d’esclarir, a Un cor furtiu es pot observar la variació en el pensament de Josep Pla respecte als moviments polítics que van conformar Catalunya i Espanya durant el segle XX.
Entre els documents que va trobar i que Xavier Pla recull a Un cor furtiu n’hi ha un que, de fet, mostra el joc de Josep Pla amb una “doble o triple moral”. A partir de la troballa d’una petita agenda personal del 1944, Xavier Pla corrobora que tant Josep Pla com el seu germà Pere Pla van formar part d’una xarxa d’evasió de soldats aliats -anomenada Pat O’Leary- que en un operatiu de contraespionatge nazi es dedicava a passar fugitius des de les platges del Rosselló fins a l’Escala.
Una biografia incisiva
Per això, Xavier Pla va explorar més de 4.000 cartes inèdites dipositades a la Fundació Josep Pla de Palafrugell i de la consulta de 1.800 documents fins ara desconeguts que es trobaven a Mas Pla i que havia classificat el seu nebot, Frank Keerl Pla. “I si Pla era un autor que lluitava contra l’oblit, Frank Keel va lluitar contra l’oblit del seu oncle”, apunta Xavier Pla. Per això, ha destacat la gran feina que va fer Frank Keerl Pla a l’hora de conservar la memòria del seu oncle.
Xavier Pla admet que ha estat complicat fer una biografia d’aquest autor que treballa sobre la seva vida. “Havia de lluitar contra la biografia de Josep Pla explicada per ell mateix”, admet l’autor. Xavier Pla havia d’narrar de nou la vida i trajectòria de l’autor des d’un punt de vista diferent. I és que tal com apunta Xavier Pla, l’escriptor volia deixar el seu testimoni a través dels diferents documents que va escriure o crear, “va deixar qualsevol document que donés testimoni de la seva existència”.
L’escriptor apunta que Josep Pla, quan era viu, havia demanat com a mínim a quatre persones que escrivissin la seva biografia. “Pla creia que per ser la figura del gran escriptor, algú havia d’escriure de la seva biografia”, explica Xavier Pla. Però aquestes quatre persones no van acceptar per la voluntat de Josep Pla de transcriure la seva biografia narrada des del seu punt de vista. “Pla volia controlar i teixir la seva pròpia biografia”, admet l’autor.
El treball de Xavier Pla
L’autor de l’obra, Xavier Pla, és professora de Literatura Catalana Contemporània a la Universitat de Girona, on dirigeix la Càtedra Josep Pla de Literatura i Periodisme. Es va doctorar en literatura comparada a la Université de Paris Sorbonne (Paris-IV) l’any 1996. Ha publicat els llibres Josep Pla, ficció autobiogràfica i veritat literària (1997), Simenon i la connexió catalana (2007) i El soldat de Baltimore. Assaigs sobre literatura i realitat en temps d’autoficció (2022). En els últims anys ha publicat estudis sobre Josep Pla, Eugeni d’Ors, Eugeni Xammar, Blai Bonet, Joan Sales, Mercè Rodoreda o Prudenci Bertrana, i ha editat volums col·lectius sobre figures com Marcel Proust, Jorge Semprún o Claudio Magris.
L’obra de Xavier Pla, Un cor furtiu arriba aquest dimecres a les llibreries sota el segell de Destino, d’Edicions 62. I serà el pròxim 29 de maig quan la biografia surti a la venda en castellà. A més, la presentació al públic de la biografia es farà aquest dimecres 20 a març a les 19 h a la Fundació Josep Pla a Palafrugell. Hi intervindran l’autor, Xavier Pla, l’editor, Jordi Cornudella, i l’acte el conduirà l’escriptora i crítica literària, Xènia Dyakonova.