Xicu Roig: “Per fer els Pastorets a Pals vam haver de començar de zero”

Els pastorets han estat una de les tradicions que ha marcat la cultura de Pals i de la resta de Catalunya. Tot i això, l’arròs també és un dels pilars de Pals. Per això, ens visita al Veus de l’Empordà, amb la Mar Coll, en Xicu Roig, arrosaire i activista cultural de Pals.

Els pastorets de Pals

La seva passió per la cultura, sobretot de Pals, ja va començar des de molt jove. S’implicava en les festivitats del poble i les diverses activitats. Una de les activitats que va impulsar va estar anar a veure rallies amb els nois joves del municipi.

A més, també participa en els pastorets de Pals. Van començar arreglant una sala per fer diversos actes com les havaneres o teatre. Finalment, van decidir dur a terme els pastorets amb la joventut del poble. D’això en fa gairebé 40 anys.

Van començar a representar els pastorets des de zero. Els actors, que eren adolescents del municipi, anaven a treballar per muntar els decorats i ensajar les obres tres mesos abans de l’estrena. El pressupost al principi era una mica ajustat, però van sortir endavant amb la inciativa. Aquesta i moltes altres propostes van tenir molt bona rebuda per part de la població de Pals.

Un dels avantatges d’aquestes propostes culturals és que en Xicu i la resta d’actors coneixien totes les persones del poble. Tot i això, encara no han celebrat el 40 aniversari per l’arribada de la pandèmia. Però en Xicu no veu que torni a implicar-se tant en aquesta proposta dels Pastorets.

L’arròs de Pals

En Xicu també és arrossaire i és una tradició que ve de familia. Ell ajudava al seu pare i al seu avi. Les tècniques van anar canviant i en Xicu ha viscut aquest canvi: abans s’anava al camp amb carro i cavall per conrear l’arròs.

Actualment, a Pals hi ha una quinzena d’arrossaires. El planter que va arribar a Pals era de València i l’avi d’en Xicu era un dels encarregats de transportar aquest planter fins a Pals. I fins avui s’han experimentant molts canvis en aquest sector de l’arròs.

Durant el mes de juny se celebra una festa dedicada a l’arròs i a aquesta tradició de plantar-lo sense maquinaria, tal com s’havia fet de manera tradicional. Els visitants poden veure com planten l’arròs de manera manual. En Xicu fins fa poc hi colaborava plantant arròs. A més, aquesta és una manera de recordar com es plantava abans l’arròs. En Xicu destaca la diferència entre l’arròs del Delta o de Pals.

En Xicu creu que d’aquí a uns anys es seguirà amb l’ofici d’arrossaire a Pals, tot i que seran pocs. A més, destaca el clima de Pals, que és ideal per conrear l’arròs.